Kundtjänst: 0300-323 400 öppet helgfria vardagar 07-16

Prepping & krisberedskap



Prepping, att vara förberedd för en kris

Prepping eller krisberedskap har trängt sig in i våra medvetanden sedan en kortare tidsperiod. När ovärlden förändras samtidigt som kriser och konflikter uppstår även inom Europa så är det tyvärr en god idé att ha viss beredskap på vad som kan krävas i hemmet. Vi på Netjakt har produkter som kan bidra till att kunna laga mat, hantera dricksvatten och andra basala funktion som i värsta fall kan slås ut under vissa perioder. 

Basfunktioner såsom matlagning, hygien och framförallt vattenhantering är avgörande ifall vi exempelvis står utan ström under längre tid. Vi försöker här ge lite tips och rekommendationer på saker som är kloka att ha hemma i tryggt förvar ifall en kris uppstår. 

prepping

Prepping, hur börja?

Det finns ingen färdig manual för prepping eller krisförberedelse, alla har olika livssituationer och förutsättningar. Först och främst kan det vara klokt att kartlägga sina behov och förutsättningar, man får därefter planera utefter dem. 

MSB (Myndigheten för skydd och beredskap) säger i sin kommunikation sedan 2020 att en medborgare förväntas klara sig på egen hand i sju dagar utan hjälp från samhället. Före 2020 så förväntades man klara sig på egen hand i 72 timmar. Covid samt nu krisen i Ukraina innebär förändrade riktlinjer.

Det låter kanske inte så mycket med sju dagar men om vattnet slutar rinna i kranen och elen är avstängd så är sju dagar en mycket lång tid ifall man är oförberedd. 

MSB prepping

Checklista för krisberedskap

Nedan följer MSB:s rekommendation av saker som är bra att ha hemma i händelse av kris. 

  • Radio som går på batterier eller med vev/solceller.
  • Ficklampa och pannlampa med extra batterier.
  • Flaskor och dunkar med rent vatten.
  • Mat som inte behöver kyl eller frys. Mat som kan ätas direkt eller tillagas utan vatten.
  • Stormkök och bränsle. Använd helst utomhus.
  • Sovsäckar, filtar och varma kläder.
  • Tändstickor, stearinljus, värmeljus.
  • Fotogenlampa och bränsle, till exempel lampolja eller fotogen. Tänk på att ha bra ventilation.
  • Alternativ värmekälla som drivs av fotogen, gasol, diesel eller ved.
  • Husapotek, till exempel första hjälpen-kit, sårvård, eventuella viktiga mediciner.
  • Hygienartiklar, till exempel våtservetter, handsprit, blöjor och mensskydd.
  • Extra batterier, laddade powerbanks.
  • Kontanter, om betalkort slutar fungera.
  • Lista på papper med telefonnummer till familj, anhöriga, grannar, sjukhus, kommun, räddningstjänst, elleverantör.
Prepping, matberedskap

I en tid där förberedelse inför potentiella kriser är viktigare än någonsin, är att säkerställa en stabil matförsörjning en central del av hemmets beredskapsplan. Förutom den information som tillhandahålls av Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB), kan ytterligare överväganden och detaljer bidra till att skapa en robust strategi för matlagning i händelse av en kris.

Grundläggande livsmedel:

• Konserverad mat: Säkerställ en tillräcklig mängd konserverad mat såsom grönsaker, bönor, fisk och kött. Fundera på hur många ni är i hushållet som behöver mat och hur ni kommer att äta. 

• Torrvaror: Inkludera pasta, ris, och andra torra livsmedel som har lång hållbarhet. Många torrfoder är utmärkta att lagra och har ofta ett högt kaloriinnehåll. 

• Livsmedel i tetrapack: Mjölk och andra drycker i förpackningar med lång hållbarhet är viktiga att ha.

Konserverad mat och torrvaror är basprodukter för en prepper. 

Matlagning vid en kris:

• Gas, bränsle eller campingkök: Vid en eventuell strömavbrott är en portabel spis oumbärlig. Tänk på att ha tillräckligt många och stora kokkärl för att kunna tillaga den maten ni har hemma. 

• Bränsle: Se till att ha tillräckligt med bränsle för att driva köket som inhandlats i preppingsyfte oavsett om det är gasol eller bränslen behöver dessa finnas hemma.

• Rengöringsutrustning: Tvätt- och rengöringsmedel för köksredskap och matlagningsutrustning. Viktigt att fundera kring rengöringsutrustning som inte kräver mycket vatten. 

• Engångsbestick och tallrikar: Minska behovet av vatten för diskning och underlätta i en nödsituation.

Förvaring:

Vid händelse av kris är det viktigt att kunna få fram dina prepping prylar. Vi alla hoppas att vi inte hamnar i en kris som kräver dessa men om strömmen går och värmen försvinner så är det en bra idé att fundera kring var man skall förvara sin utrustning. Här kommer några bra tips på hur du kan förvara en preppingutrustning:

• Plastbehållare med lock: Användbara för att förvara torrvaror och minimera risken för skadedjur. Exempelvis IKEA har bra plastbehållare med lock som kan förvaras på vind eller i andra utrymmen där skadedjur kan förekomma. 

• Förvaringslådor: Organisera livsmedel och underlätta snabb åtkomst även i mörker.

Rotera livsmedel:

Glöm inte att hålla koll och märka upp utgångsdatum. Använd FIFO (First in first out) principen för livsmedel, torrvaror som är tänkta till ett förråd för prepping bör alltså ingå i den vardagliga matlagningen så att de inte blir gamla. 

Prepping genom tiderna

Prepper i det nya normala, från stigmatiserad till accepterad

En prepper, som traditionellt sett varit någon som aktivt och systematiskt förbereder sig för kriser och nödsituationer, har genomgått en bemärkelsesvärd förändring ur samhällets synvinkel. Länge stigmatiserad och ibland betraktad med skepticism, har preppern nu kommit att representera en föregångare för ett nytt normaltillstånd, en person som inte bara agerar av rädsla utan av ansvar och förnuft.

För många var den plötsliga och globala påverkan av covid-19 en väckarklocka. Vi alla kommer ihåg paniken kring toalettpapper som kanske kan vara en markör för hur dåligt förberedda samhället i stort var. Denna pandemi, som drabbade hela världen, tvingade samhällen att omvärdera hur väl de var förberedda på kriser. Personer som tidigare blev betraktade som överdrivet försiktiga eller paranoida framstod plötsligt som förutseende och kloka.

Det växande hotet från olika kriser, inklusive konflikter som det ukrainska kriget, har ytterligare förstärkt betydelsen av prepping. Det har blivit tydligt för samhället att tillförlitligheten av traditionella försörjningskedjor och de förutsättningar vi tar för givna kan ifrågasättas. Preppern, som en gång betraktades med skeptiska ögon, har blivit symbolen för förnuftig planering och anpassningsförmåga.

Några exempel på hur synen på prepping har förändrats:

  1. Acceptans och Respekt: Preppers ses nu som personer som har tagit sitt ansvar på allvar, och deras förberedelser förstås som ett klokt steg mot osäkerhetens framtid.

  2. Samhällsansvar: Preppers anses ha en roll i att minska bördan på offentliga tjänster under kriser genom att vara självförsörjande under en viss tid.

  3. Resilience som trend: Begreppet resilience och förmågan att återhämta sig från och anpassa sig till kriser har blivit en trend. Preppers ses som föregångare i att främja denna mentalitet.

  4. Försiktighet som dygd: Att vara försiktig och förutseende betraktas nu som en dygd snarare än en irrationell rädsla. Många önskar att de själva hade tagit steget att vara bättre förberedda.

  5. Förändrade köpmönster: Prepping är nu en integrerad del av inköpsbeteenden för många människor. Inköp av hållbara varor och lagring av matvaror i bulk anses inte längre som extremt utan som klokt.

I och med detta nya normala har synen på preppers och prepping förändrats från ett marginellt och ibland skämtat ämne till något som ses som en strategi för personlig ansvarstagande och samhällsberedskap. Denna förändring reflekterar samhällets ökande medvetenhet om det faktum att kriser är en del av den moderna verkligheten och att det ligger i varje individs intresse att vara förberedd.

Handla tryggt

certifierad ehandel   Trygg E-Handel

klarna logo white

 

postnord logo footer

Om Oss

Om oss
Kontakta oss
Våra köpvillkor
Returformulär
Reklamation

Org. nummer: 556969-9845
Bankgiro: 251-2358
Swish: 1233005113
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Nyhetsbrev

Ta del av våra kampanjer!

Västra Rågdalsvägen 21
434 99 KUNGSBACKA
0300-323 400

Webbsida av Joomlaproffs.se