Test Minox ZX 5i, 2-10x50
Redan när vi hörde om Minox ZX 5i serien blev vi nyfikna, den var prissatt strax under Minox ZE 5i som är Minox flaggskepp när det gäller jaktoptik men skulle samtidigt vara mycket nära optiskt. Minox ZX 5 kommer för att ersätta Minox ZA serien som framförallt var framtagen för den amerikanska marknaden. Vi kan i princip inte se någon skillnad mellan Minox ZE 5 och ZX 5 optikmässigt och efter lite samtal med Minox vid IWA 2016 så kunde vi inte få ett klart besked om vad den optiska skillnaden egentligen är. Linserna kommer från Schott precis som i Minox ZE. Det som skiljer främst är att Minox ZE är utvecklat och helt tillverkat i Tyskland medan Minox ZX är helt utvecklat och sedan sammansatt i Tyskland, vissa komponenter kommer alltså ifrån Asien. Eftersom linserna kommer från tyska Schott så är det bara mekanik och tub kvar att välja på. Minox ZX kommer med samma fina garanti om hela 30 år vid registrering och är enligt oss ett ruggigt prisvärt kikarsikte i mellanklassen.
Det är även ovanligt med en femväxlad optik i dagsläget, kanske framförallt i denna prisklassen, man får visserligen inte samma flexibilitet som i ett sexväxlat men för priset så skall man nog endast räkna med att få en traditionell tre eller fyrväxlad kikare. Helt klart något som gör siktet ännu mer prisvärt och allround beroende på modell.
En skillnad som är tydlig är att Minox ZX är uppbyggd med ¼ MOA klick medan Minox ZE är 0,1 MIL baserad vilket ger fördelar vid framförallt skytte till Minox ZE. Minox ZX5i har samma tiltsensor på belysningen som storebror ZE 5i vilket ger den sidan ett modernare snitt än väldigt många tillverkare.
Minox ZX finns både som ZX5i och ZX5 där i är en belyst variant, som det ser ut idag så säljs i princip endast belyst jaktoptik och vi har därför valt att endast tala om den belysta serien ZX 5i i detta test.
Minox ZX 5i serien består av 1-5x24, 2-10x50, 3-15x56 och 5-25x56
Under 2016 kommer serien att utökas med flera olika modeller i utbudet såsom 5-20x50, 3-15x50 och en 2-10x45. Vi vet inte med säkerhet när dessa släpps men det skall ske under 2016. Serien blir därmed väldigt bred och det är tydligt att Minox satsar på sin ZX 5 serie.
Leveransomfattning:
> Kikarsikte
> Objektiv och okularskydd för användning vid transport eller förvaring.
> 2 st. batterier (2032)
> Flerspråkig manual
> Garantikort för den 30 åriga garantin
> Putsduk i microfiber
Förpackning, emballage och kartong.
Bra emballage med skydd och fixering
Riktmedel till Minox ZX 5i
Det finns idag ett bra utbud av riktmedel att välja på i Minox ZX 5i serien, alla riktmedel finns inte till alla modeller men nedan listar vi samtliga tillgängliga riktmedel där vissa endast är tillgängliga till skyttesikten och vice versa.
Bildförklaring ovan: Plex, #4, BDC
För jakt är både Plex och klassiska #4 väldigt gångbara, Plex skiljer sig lite mot flera tillverkare då det är ett frilagt kors i centrum där hela centrumdelen av korset är belyst, påminner mycket om Meopta 4K som återfinns i deras Meostar R2 serie fast Minox variant är betydligt nättare och mindre klumpigt. Tyska fyran med en punkt i mitten som varken är onödigt stor eller blöder vid belysning. Deras skytteriktmedel BDC är helbelyst och alltså inte endast punktbelyst.
Belysningssystem
Minox ZX 5i har ett väldigt modernt belysningssystem med tiltsensor, just tiltsensor är något som normalt sett endast återfinns i betydligt dyrare kikarsikten men nu även klämts in i ett mellanklassikte. Funktionen innebär att om vapnet som kikarsiktet är monterat på antingen ställs upp eller läggs ned på sidan så släcks belysningen automatiskt för att sedan direkt automatiskt tändas när vapnet lyfts i skjutklar riktning. Det finns även en tidsfunktion som automatiskt stänger av belysningen ifall man glömmer den på eller om belysningsnivån inte justeras på två timmar. Den senare funktionen medför att man måste återaktivera belysningen om den slocknat.
Överlag är belysningen och både kors och riktmedel bra, den går att dimma ned så att den är lämplig för jakt vid riktigt ljussvaga situationer såsom vakjakt och punkten blöder inte. I manualen står det även att den går att programmera ned ytterligare ifall man önskar, Minox har instruktioner för detta ifall man kontaktar dem.
Det finns en nackdel med belysningen i ZX serien och det är att den inte är kraftfull nog för att kallas dagbelyst, normalt sett är kanske detta inget problem eftersom belysningen är mest användbar vid ljussvaga situationer i skymning, gryning eller på natten. Värt att beakta dock ifall man vill ha en dagbelyst kikare.
Känsla i reglage och klick på de elva stegen är bra och förtroendeingivande.
Optiska egenskaper Minox ZX 5i, 2-10x50
Tubseende
Det finns ingen tendens till tubseende på någon förstoring i ZX 5i 2-10x50, det är faktiskt inte givet i prisklassen utan är betydligt bättre än i flertalet Meopta och andra kikarsikten.
Ögonbox
Mycket rymlig och bekväm ögonbox, lätt att hitta en bra stor bild vilket vi på Netjakt tycker är en mycket viktig egenskap!
Färgåtergivning
Färgåtergivningen är mycket bra och utan några förvrängningar eller toner. Helt ren bild skulle jag vilja påstå.
Kromatisk aberration (färgblödning)
Här är kanske det som förvånar oss mest, det finns i princip ingen som helst kromatisk aberration, normalt i prisklassen brukar det kunna vara lite blödningar i högkontrastfält men inte i ett Minox ZX 5i 2-10x50, mycket imponerande!
Skymningsegenskaper
Vi har ännu inte fått möjlighet att sitta med Minox i skymning tillsammans med ett referenssikte. Det finns inte heller speciellt mycket information från Minox gällande ljusgenomsläpp på vare sig linser eller sikte så här kan vi inte uttala oss på ett trovärdigt sätt. Vi har använt siktet ensamt i skymning och upplever det normalt till bra i sin klass. Minox har generellt sett bra linser och prestanda vilket även borde återspegla skymningesegenskaperna.
Övergripande känsla
Hela kikarsiktet känns robust, gediget och välbyggt. Det är tydligt att det är Minox egen design, alltså har man inte köpt in en färdig modell från en tillverkare såsom väldigt många andra tillverkare gör, även i betydligt högre prisklasser. Formmässigt ser det ut som ett Minox ZE förutom att okularets vred för zoom skiljer sig i material samt att den silvriga ringen som sitter fram på objektivet på ett Minox ZE kikarsikte saknas på ett Minox ZX kikarsikte.
Vidare är det värt att nämna att ett Minox ZX 2-10x50 är ett kompakt kikarsikte, något vi uppskattar. Längden är 335 mm. Vilket är mycket bra, de flesta motsvarande allroundsikten ligger över 350-360mm vilket kanske inte låter som en stor skillnad men monterat och klart så gör det skillnad, det kan även påverka ifall det finns öppna riktmedel på vapnet som man vill montera bakom.
Vi vill även ge det stora ögonavståndet lite uppmärksamhet! Man får ett ögonavstånd på hela 100mm med i Minox ZX serien vilket är en solklar fördel!
Minox ZX serien skall kunna ge alla mellanklassikten en rejäl match, det finns inte många som erbjuder så mycket funktioner och så bra glas till ett så konkurrenskraftigt pris! Funderar du på ett Meopta, Delta Optical, Leupold, Bushnell eller Ultimax så är helt klart detta en kandidat att lägga till på listan över tänkbara alternativ!
Vad är bäst och sämst?
Minus:
- Inte dagbelyst
Plus:
+ Optiska egenskaper
+ Mekanisk känsla
+ Tiltsensor på belysningen
+ Ögonavstånd
+ Kompakt kikare
Information: Testet är skrivet under 2015. Priser och specifikationer kan komma att förändras över tid, innehållet i publiceringen kommer inte att uppdateras.