Kundtjänst: 0300-323 400 öppet helgfria vardagar 07-16

Test Delta Optical Titanium 1.5-9x45

Jag är den första att följa skaran som säger: ”Du får vad du betalar för!” jag kan säga det sju dagar i veckan för det stämmer ju alltid, eller? Normal sett är detta rätt, om något är för bra för att vara sant så är det oftast just det, det brukar finnas en hund begraven om motsatsen helt plötsligt verkar vara möjlig.

Hur är det då med ett Delta Optical Titanium 1.5-9x45 kikarsikte? Man får alltså ett belyst kikarsikte med sex gångers förstoringsväxel för 7395 inklusive moms och frakt hos oss på Netjakt. Sett till prislappen och vad det skall kunna göra så bör optiken vara som att titta igenom en dassrulle. Det knepiga är att det inte är så! Kikarsiktet är faktiskt riktigt, riktigt bra. Kantskärpa, ljusstyrka och klarhet i en klass som normalt sett kostar det dubbla.

Titanium serien är tillverkad i Japan, företaget som utvecklat varumärket och produkterna är från Polen. Det är ett ungt företag grundat av människor med ett stort intresse i optik. 

Vi på Netjakt är förvånade över Delta Opticals prisvärdhet. Vi valde därför att titta lite närmare på ett par modeller från Titanium serien och skriva en artikel om varje.

Leveransomfattning:

> Kikarsikte
> Objektiv och okularskydd för användning vid transport eller förvaring.
> Batteri (2032)

Man kan inte beskylla Delta Optical för att vara frikostiga med tillbehör som ingår i priset. Samtidigt kan man inte heller beskylla Delta Optical för att debitera överpriser! Det enda som ingår är transportskydd och batteri i form av tillbehör. Det ingår dock desto mer teknik i själva kikarsiktet.Bra emballage med skydd och fixering

Riktmedel 4A och 2D
Titanium serien hos Delta Optical erbjuder en hyfsat stor bredd av riktmedel. Olika modeller erbjuds med olika riktmedel, främst logiska valmöjligheter efter användningsområde. Testobjektet Titanium 1.5-9x45 finns att få med två olika riktmedel. Dels ett traditionellt 4A och även ett 2D som i praktiken är ett 4A med två punkter för framförhållning vid skytte på rörliga mål. Kikarsiktet vi testar har ett 4A riktmedel. 

 

Delta Optical titanium riktmedel
Riktmedlet ligger i andra fokusplanet vilket gör det icke medförstorande. Det upplevs inte som överdrivet stort eller klumpigt, snarare tvärtom, skarpt, klart och smidigt. 

Belysningssystem

I Titanium serien har Delta Optical lite olika placeringar på sin belysningskontroll. På ett 1.5-9x45 sitter det på kikarsiktets vänstersida där man normalt sett skulle finna en parallaxjustering om en sådan funktion fanns. Justeringen kan göras i elva steg med avstängning mellan varje steg. Mellan steg 1 och 11 så varvar funktionen, i praktiskt användande måste man alltså inte vända för att komma till respektive ändläge utan kan fortsätta rotera i samma riktning. Vid högsta ljusstyrka får man med stor marginal tillräckligt ljustryck i punkten för att kunna användas vid ljus dagsjakt. Vid lägsta ljusstyrkeinställning så är ljusstyrkan mycket lämpligt för exempelvis vakjakt på natten.

Belysning Delta Optical Titanium 1.5-9x45

Vid starkare ljusinställningar blöder punkten något så att belysningen sprids ut i stolparna. Detta är inget ovanligt utan förekommer mer eller mindre i nästan alla kikarsikten. Med tanke på prisklassen hade jag förväntat mig en punkt som blödde mycket mer, det gör den inte utan är liten, skarp och tydlig. 

Vår kanske största kritik till kikarsiktet finns i att belysningen saknar automatisk avstängning. Det kan man normalt sett förvänta sig i ett modernt kikarsikte även i denna prisklass. Man kan helt enkelt inte få allt, du får istället sex gångers förstoringsväxel, tillverkat i Japan och optik i en högre klass än vad du betalar för. 


Batteriluckan är enkelt öppningsbar med ett mynt och håller ett 2032 batteri på plats. Optiska egenskaper

Tubseende

Nu kommer vi tillbaka till att man får vad man betalar för, fast ändå inte. Det finns i princip inget tubseende vid någon förstoring. Ifall kikarsiktet hade kostat 12000 kronor så hade jag fortfarande varit nöjd med prestandan, till och med mycket nöjd. I detta fallet kostar det drygt 7000 kronor och det är helt enkelt mycket bättre på punkten tubseende än vad man kan förvänta sig.

Ögonbox

Ögonboxen är normal eller till och med lite rymligare än vad man kan förvänta sig för priset. I boxen får man dessutom direkt skärpa från kant till kant. 
 

Färgåtergivning

Färgåtergivningen är mycket bra och realistisk. Egentligen inget att kommentera, inga toner eller förvrängningar. Det finns som i alla kikarsikten en viss kromatisk aberration vid skarpa kontraster. 
 

Övergripande känsla

Sammantaget så är finishen på kikarsiktet mycket bra! Zoomfunktionen manövreras med en ring i alumunium och flyter ganska lätt med en jämn belastning hela vägen från min till max. Även skärpeinställningen är utan gummering, detta är något vi gillar med tanke på livslängd och slitage. Alla reglage är mekaniskt av hög kvalite.

Höjd och sidjusteringsrattarna ger tydliga klick vi justering, de känns riktigt bra. De kan enkelt nollställas genom att man lyfter på dem och vrider till nolläge. Detta är en punkt som vi inte är helt imponerande av. Det finns i princip inget lyftmostånd vilket gör att man enkelt kan råka lyfta och förändra placeringen. Vi vill förtydliga att man inte då ändrar träffläget utan endast ringens nolläge vilket i ett senare skede kan lura användaren. Ifall man inte använder nollfunktionen så är det ett ickeproblem men om man använder nollan för omställning mellan olika laddningar eller avstånd så får man vara mycket försiktig när man skruvar av täckkåporna till rattarna. 


Genom att lyfta ratten ovan så frikopplas ratten och man kan nollställa ratten. 

Rattarna har tydliga klick som ger 1/4 MOA (7mm. vid 100 meters avstånd) 

 

Vad är bäst och sämst?

Minus:
- Ingen automatisk avstängning av belysningen.
- Justerrattarna saknar i princip lyftmotstånd.


Plus:
+ Optiska egenskaper
+ Mekanisk känsla
+ Finish

Sammanfattning

Det är nästan konstigt att inte ha fler saker att anmärka på med ett kikarsikte som utger sig för att vara belyst, ha en förstoringsväxel om hela sex gånger och samtidigt vara tillverkat i Japan för 7395 kronor. Vad är då bäst? Jo helhelten, optiskt är det riktigt bra sett till kostnaden, till och med långt mycket bättre än vad man kan förvänta sig. Vi gillar även förstoringsomfånget, 1.5-9 är ett lite annorlunda förstoringsområde. Vi vill påstå att det är lysande, 1.5 gångers förstoring ger 24.4 meters synfält vid ett avstånd på 100 meter och med en maximal förstoring på 9 gånger så klarar man även nästan all jakt på längre håll utom möjligen vid toppfågeljakt. Ett riktigt bra allroundsikte helt enkelt. 

Delta Optical uppger själva att kikarsiktet har en ljustransmission på hela 93%, det har visserligen endast ett 45mm objektiv, används kikarsiktet på sex gångers förstoring så får man en utgångspupill på 7.5mm vilket ger maximalt användbart ljus för större delen av användarna (förutom de yngsta ynglingarna) och sex gångers förstoring täcker de flesta skymnings, grynings samt vakjakter.

 Information: Testet är skrivet under 2016. Priser och specifikationer kan komma att förändras över tid, innehållet i publiceringen kommer inte att uppdateras.

Från oss på Netjakt kan vi bara ge varma rekommendationer, det är fantastiskt mycket kikarsikte för pengarna! 

Produkten i vår webshop med 4A riktmedel:

 

Produkten i vår webshop med 2D riktmedel:

:

 

Handla tryggt

certifierad ehandel   Trygg E-Handel

klarna logo white

 

postnord logo footer

Om Oss

Om oss
Kontakta oss
Våra köpvillkor
Returformulär
Reklamation

Org. nummer: 556969-9845
Bankgiro: 251-2358
Swish: 1233005113
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Nyhetsbrev

Ta del av våra kampanjer!

Västra Rågdalsvägen 21
434 99 KUNGSBACKA
0300-323 400

Webbsida av Joomlaproffs.se