Kundtjänst: 0300-323 400 öppet helgfria vardagar 07-16
Vi på Netjakt har skyddsvästar för jakthundar under vårt eget varumärke Venator Edge. Vi har under en längre period tittat på olika västar på marknaden och testat flera av dem i jaktsammanhang på våra egna hundar innan vi till slut hittade och formade en modell som passade oss perfekt. För oss är maximalt skydd viktigt men att hunden samtidigt inte skall hindras av västen i sitt arbete.
Det finns en stor mängd skyddsvästar på marknaden, alla utlovar ett fullgott skydd och erbjuder unika egenskaper. Enligt oss är rörligheten väldigt viktigt, en väst som täcker hela hunden hade givetvis varit optimal när det gäller skydd men hade kanske samtidigt lett till fler situationer där hunden faktiskt kommit i närkontakt med exempelvis vildsvin på grund av att dem då saknar möjligheten till fullgod rörelse. Alla skyddsvästar har olika lösnignar på det problemet, våra skyddsvästar täcker alltid alla vitala delar av hunden samt rygg bak till svans och sidorna inklusive övre delen av bakbenen. Trots den stora täckningen har vi en skyddsväst som ger hunden fri rörlighet om den är rätt i storlek.
• GPS ficka, de flesta bra västarna på markanden har GPS fick på ryggen, hunden slipper då GPSen i sitt halsband och vikten blir jämnare fördelad. Tänk på att GPS fickan skall vara utrustad med antennutgång för enheter som har antenn!
• Reflexer, vid eftersök så är reflexer på vardera sidan och gärna halsen väldigt viktig för att hunden skall synas under dygnets mörka timmar.
• Kombinationslåsning, en jakthund varierar i omfång med jaktsäsongen. En bra hundväst har oftast både en låsning med dragkedja innerst mot hunden där en del av ryggstycket är elastiskt. Utanför finns sedan ett omslag som täcker låsningen och kan spännas exakt efter hundens omfång. Man får då en hundväst som passar hunden även om den varierat något i omfång.
• Hällor för halsband, många västar har hällor för halsband insydda i västens krage.
• Integrerad koppelring i västen som möjliggör koppling i annat än halsband. Även bekväm förankringspunkt vid eftersök.
• Olikfärgade sidor, om vardera sidan av västen är olikfärgad får man en snabb indikation på riktningen som hunden rör sig åt eller ställer åt i tät vegetation.
Vilka skyddslager används i hundvästar?
Olika skyddsvästar för jakthundar använder olika typer av skyddsväver. Vi försöker sammmanställa de mest förekommande.
UHMWPE står för "Ultra high molecular weight polyethylene" på svenska Ultra hög molekylviktspolyeten och har extremt långa fiberkedjor som resulterar i ett extremt tåligt material för punkterande skador. Olika skyddsvästar använder olika antal lager av UHMWPE väv, fördelen med fler lager är givetvis ett större skydd och nackdelen blir till slut att västen blir för styv. UHMWPE har slutna fibrer vilket innebär att de inte upptar fukt, detta är en stor fördel vid jakt då hundarna oavsett årstid blir blöta och skyddsvästen kommer inte att öka i vikt i samband med att den blir blöt. UHMWPE är känsligt mot UV ljus, det är därför viktigt att ytterskalet på skyddsvästen är hel för att skydda skyddslagren mot UV strålning.
Dyneema© är ett registrerat varumärke som använder en UHMWPE fiber och därmed har samma typ av fördelar som UHMWPE.
Twaron© är ett registrerat varumärke och innehåller Para-aramidfibrer. Även Kevlar© innehåller denna typ av fiber. Aramidfiber tillverkas genom att spinna en solid fiber i en kemisk vätska och på så vis kan man forma riktning på fiber och öka styrkan på produkten. En nackdel med Aramidfiber är att de kan ta upp vatten och vätska vilket i en skyddsväst kan leda till ökad vikt för hunden när den blir blöt. I andra applikationer är detta en fördel om den skall gjutas in i en epoxi för att skapa ett gjutet skyddslager. UHMWPE tar till skillnad inte upp vätska eller lösningar vilket är en fördel i hundvästar men en nackdel när den skall gjutas in i en annan produkt. Twaron och Kevlar är känsligt mot starka lösningsmedel och blekningsmedel, det är därför väldigt viktigt att följa tvättråd i samband med tvätt av produkten.
Kevlar är ett av världens mest kända varumärken och är även det en aramidfiber men som tillverkas i en annan kemisk process än Twaron men som ger ett resultat´ är väldigt likt Twaron, se Twaron för mer information. Twaron och Kevlar är känsligt mot starka lösningsmedel och blekningsmedel, det är därför väldigt viktigt att följa tvättråd i samband med tvätt av produkten.
• UHMWPE (KN.m/kg) 3619 samt en densitet (g/cm³) på 0.97.
• Aramidfiber i Kevlar (KN.m/kg) 2514 samt en densitet (g/cm³) på 1.44.
Enligt oss så är UHMWPE att föredra gentemot Kevlar eller Twaron i en skyddsväst för jakthundar eftersom den dels står emot större penetration men även har en lägre densitet vilket ger en lättare produkt. UHMWPE är dessutom helt sluten och kan därför inte ta upp vatten till skillnad från Twaron och Kevlar.
Eftersom både UHMWPE fibrer och Aramidfibrer (Kevlar, Twaron m.fl) är känsliga för UV strålning så måste en väst ha ett bra ytterskal. Nästan alla skyddsvästar använder sig av ett Corduratyg som yttre skyddsskal.
Cordura® är ett varumärke som tillverkar tyger med en nylonväv, Corduraväven som används idag består till 100% av Polyamid och är hållbar och slitstark, därmed perfekt i ett yttre skal. Corduran i sig ger inget bra penetrationsskydd utan finns för att skydda skyddslager och ge slitstyrka i yttertyget. Cordura är 10 gånger starkade än bomull och 3 gånger starkare än polyesterfiber.
Olika Cordura® kvaliteter finns och benämns i denier. Det finns Cordura från 330D till 1000D. Ett högre värde ger ett tätare tyg och en högre slitstyrka.
Spartan Springbok (Vildmarken)
Bipods (Svensk Jakt)
FHF Gear Chest Rig (Vildmarken)
Raven Euro M82 (Vildmarken)
3HGR Driven (Vildmarken)
Fler tester och guider finns under Information.
Om oss
Kontakta oss
Våra köpvillkor
Returformulär
Reklamation
Ambassadörer
Org. nummer: 556969-9845
Bankgiro: 251-2358
Swish: 1233005113
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Ta del av våra kampanjer!
Västra Rågdalsvägen 21
434 99 KUNGSBACKA
0300-323 400
Webbsida av Joomlaproffs.se