Kundtjänst: 0300-323 400 öppet helgfria vardagar 07-16

Test jakttryggsäck med vapenfodral och vätskesystem.  

Canyon Daypack från Allen

Jag känner ingen jägare som inte har minst en ryggsäck på inventarielistan. Ryggsäcken är ett väldigt viktigt redskap för att få med sig alla prylar och sin utrustning till pass eller på en vandring till ett jaktområde. Jag har själv använt en mängd olika typer av ryggsäckar beroende på jaktform, när man går långa sträckor med en stående fågelhund så brukar en triangelryggsäck få åka med såvida inte en övernattning i fält väntas då räcker de givetvis inte till. Vid en förmiddagsjakt på nya marker är det inte helt sällan en stolsryggsäck som passar bäst för ändamålet. Det blir nu lite spännande att testa en ny kategori jaktryggsäckar för mig, nämligen en med vapenficka, vätskesystem och bra med packvolym. Ryggsäcken är dock inte en modell som man tar på en tredagars fjällvandring utan vid normal dagsjakt där man bekvämt även skall kunna gå längre sträckor med vapnet i väskan samt ha tillgång till rejält utrymme för packning och sortering i fack.

Redan när jag såg Canyon Daypack från Allen Company på IWA 2016 i Nurnberg blev jag nyfiken, en snygg ryggsäck med massvis av möjligheter till ett väldigt rimligt pris. När vi fick in den i lager blev det en given kandidat för användning och test.

Canyon Day Pack från Allen Company

Jaktryggsäck Canyon

Väskan levereras i Real Tree Xtra camo vilket passar svenska miljöer och årstider väl. Den har inga skrikiga och gälla färger utan en brun bas med grenverk och vissa gröna inslag. Fungerar väl på alltifrån kalhygge till granskog. Tyget är ett 200 grams kraftigt och borstat tyg som är riktigt rejält, tyst och känns förtroendeingivande när det gäller hållbarheten. Ryggsäcken är väldigt välsydd med förstärkningar på utsatta områden och i reminfästningar. Vid första anblick kan jag inte säga att något sparats in på, snarare tvärtom, det sitter remmar och fickor i ett stort antal för att tilltala de flesta användare och ge en flexibel användning. Delarna på jaktryggsäcken som vilar mot kroppen är även ergonomiskt utformade och med rejäl vaddering samt ventilation för att klara längre pass utan att svettas ihjäl eller få ont i kroppen. Ryggsäcken är ganska bred vilket jag personligen gillar, en ryggsäck i denna storlek som kan bära en del last och även ha ett vapen i väskan vill lätt rulla i sidled på ryggen eller kanske snarare ge känslan av att den vill rulla när man går över stock och sten. I detta fall så är ryggplattan bred nog att hamna stabilt mot ryggen och kännas som att den sitter där den skall även om det kränger när en rotvälta skall passeras.

Det saknas inte egenskaper för Canyon Day Pack, förutom huvudegenskaperna såsom vapenfodral, vätskesystem och rejäl packvolym så har vi försökt lista de vi har hittat nedan.

Egenskaper för Canyon Day pack från Allen Company:

> 35 liters packvolym, vapenfickan påverkar inte packvolymen.
> Rejäla och vadderade axelremmar med bra justermån
> En ficka med dragkedja per axelrem, vi har testat med Garmin Astro hundpejl samt iPhone.
> Rejält tilltaget och vadderat midjebälte för maximal viktavlastning på höfterna.
> Stora kuddar på ryggens insida för hög komfort och ventilation mot ryggen.
> Två stora huvudfack med separat dragkedjelåsning på vardera.
> I ena huvudfacket finns förutom ett stort fack två nätfickor med separat dragkedjelåsning, dessa är rejält tilltagna och rymliga. Perfekt för sortering av mindre prylar.
> I andra huvudfacket finns förutom rejält med packutrymme även platsen för vätskeblåsan, vi har testat med en 2.5 liters blåsa, det går att ha en betydligt större men det är knappast vanligt att det krävs för en dagsväska.
> Genomgång för vätskesystem i toppen på väskan, slangen kan sedan lindas i någon av axelremmarna.
> Mindre ytterficka med dragkedja på ryggsäckens utsida. Perfekt för mindre saker såsom magasin eller ammunition.
> Totalt finns det åtta fack med dragkedja samt flera sorteringsavskiljare inuti väskan.
> Kompressionspanel (avtagbar) som kan spänna fast lösa föremål såsom en jacka eller tröja under förflyttning.
> Tre bärhandtag för lyft och hantering, ett på vardera sidan och högst upp på ryggsäcken.
> Två sidofickor för termos eller vattenflaska.
> Dragöglor i Hi Viz material för hjälp vid skumt ljus.
> Alla fickor och fack har kontrasttyg på insidan för att förenkla vid dåligt ljus.

> Remmar undertill för runda föremål såsom sovsäck, liggunderlag eller en ihoprullad jacka.
> Förstärkta infästningar för remmar samt förstärkningar i belastade områden.
> Vapenficka eller vapenfodral, i nederdelen av ryggsäcken fälls en ficka för vapnets kolvände ut, denna är justerbar i längd och omkrets. Vapnet hamnar sedan innanför kompressionspanelen med en rem som fixerar vapnet i höjd med främre delen av kolven och pipan.

Listan blir lång när den skrivs ut i sin helhet. Det är helt enkelt en mycket välutrustad väska som faktiskt är mycket komplett för dagsjakter och även jakter med en övernattning ifall man packar snålt. Trots att den är väl tilltagen med sina 35 liter så känns den inte klumpig vid användning, stabila axelremmar med bra stoppning samt ett mycket fint midjebälte med mycket rejäl vaddering. Vi har ett mycket positivt intryck av väskan efter användning.

 

Ryggsidan av Canyon Day Pack

jaktryggsäck-ryggsida

Mot ryggens överdel finns det fyra rejäla tryckkuddar som ger bra komfort och luftning. En rejäl kudde för ländryggen och riktigt tjock vaddering på midjeremmarna. Även axelremmarna är vadderade för bra komfort över axlarna.

Rejäla fickor på axelremmarna med dragkedjelåsning

 Jaktryggsäck-remfickor

Vi har haft Garmin Astro 320 i i ytterfickorna på axelremmarna samt iPhone. Axelremsfickorna är rymliga och passar säkerligen de flesta jaktradiomodeller där antennen kan stickas fram på ena sidan efter att dragkedjan stängts om enheten. Ett litet minus är att det endast är ett dragkedjelås vilket medför att man inte kan välja exakt vilket håll som antennen skall peka ut åt.

Förstärkningar i ansträngda områden

jaktryggsäck-förstärkning 

Där remmar och ansträngda områden finns är det förstärkt och rejält sytt. Trots priset är det inte ryggsäck som känns billig. Snarare tvärtom, det är generöst med förstärkningar och material.

Huvudfacket på väskan

jaktryggsäck-förvaringsfickor

I huvudfacket finns ett rejält fack för kläder och utrustning samt två sorteringsfack med dragkedja, det finns även en avskiljare i väskans nedre del.

 

Facket för vätskeblåsa och förvaring

jaktryggsäck-vätskeblåsa

 

I det andra huvudfacket i väskans finns en elastisk ficka för att hålla vätskeblåsan på plats. Det stora facket som syns på bilden rymmer dessutom ännu mer utrustning och kläder.

 

Utgång för slangen till vätskeblåsan

jaktryggsäck-vätskesystem

 

Slangen för vätskeblåsan kommer ut i ryggsäckens överdel och slangen kan sedan lindas i ryggsäckens axelrem för att alltid finnas nära för enkel användning vid behov. Enkel men bra lösning!

 

Ytterligare ytterfickor på ryggsäcken

jaktryggsäck-förvaring-ytterfickor

 

På ryggsäckens utsida finns ytterligare två fack för organisering och sortering för mindre tillbehör såsom magasin, ammunition, batterier och övriga mindre tillbehör. Båda dessa fack har dragkedja. Man kan även se att insidan av väskan är i Hi-Viz och att dregkedjeöglorna även är i Hi-Viz för att underlätta i situationer med lite ljus.

 

Termosficka eller ficka för vattenflaska

jaktryggsäck-termosficka

 

På vardera sidan av väskan finns en ficka för vattenflaska eller termos. Man kan alltså förutom vätskeblåsan ha en termos och kanske en trebent stol i facket på motsatt sida.

 

Infälld och utfälld hållare för kolvände på vapen

Jaktryggsäck-vapenfodral

På den vänstra bilden ses nederdelen av ryggsäcken i sitt normala utförande och på den högra bilden syns hållaren för kolvänden utfälld. Hållaren för kolvänden är justerbar i omkrets och håller en normal kolv på plats på ett bra sätt och har rejält justerområde.

Vapenfodral

Jaktryggsäck-vapenfodral

Exempel på jaktryggsäcken med vapnet i sin hållare och innanför kompressionspanelen. Vapnet sitter stabilt och utan rörelse vilket ger en behaglig upplevelse vid längre vandringar. Även om vapnet ligger på utsidan av ryggsäcken så sitter ryggsäcken stabilt mot ryggen mycket tack vare att ryggsäcken är ganska bred och ger bra stöd mot ryggen. Jag själv skulle inte ha något emot att gå runt en lång vandring med detta upplägget. Enda minuset skulle kunna vara att det inte går att ta ut vapnet ur bärsystemet utan att först ta av sig väskan. Alltså är det kanske inte ett bärsystem som används när man jagar sig fram mot ett pass och vill kunna ta snabba skott. Däremot sitter vapnet riktigt bra och är skyddat vilket gör att även besvärligare klättringar och vandringar går lätt eftersom vapnet sitter still.

Bärsystemet för vapnet med nedfälld kompressionspanel

jaktryggsäck-med-vapenficka

När kompressionspanelen är nedfälld kan man se remmen som håller vapnet i position i sidled. Ingen avancerad lösning, dock en stabil och bra! 

Jaktryggsäck med tripod-skjutstöd

ryggsäck-skjutstöd

I de fall man vill kunna jaga sig fram igenom vandringen men ändå ha  med lång utrustning fungerar bärsystemet utmärkt för andra långa föremål såsom i detta fallet ett Tripod skjutstöd. 

 

Summeringsvis är det en mycket flexibel och bra jaktryggsäck, den är välgjord och bekvämt utformad. Massvis med utrymmet utan att kännas klumpig, riktigt bra stöd och framförallt bra bäregenskaper med stöd och ventilation. Även mycket fickor och sorteringsmöjligheter. Att hitta en välgjord jaktryggsäck med både vapenfodral och vätskesystem för 1399 är inte illa! Allen har gjort en imponerande ryggsäck till ett konkurrenskraftigt pris!

Information: Testet är skrivet under 2017. Priser och specifikationer kan komma att förändras över tid, innehållet i publiceringen kommer inte att uppdateras.


Länk till produkten i vår webshop (klicka på bilden):

Canyon-Daypack

 

 

 

Handla tryggt

certifierad ehandel   Trygg E-Handel

klarna logo white

 

postnord logo footer

Om Oss

Om oss
Kontakta oss
Våra köpvillkor
Returformulär
Reklamation

Org. nummer: 556969-9845
Bankgiro: 251-2358
Swish: 1233005113
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Nyhetsbrev

Ta del av våra kampanjer!

Västra Rågdalsvägen 21
434 99 KUNGSBACKA
0300-323 400

Webbsida av Joomlaproffs.se