Kundtjänst: 0300-323 400 öppet helgfria vardagar 07-16

 Test Delta Optical Titanium 2.5-15x50 HD

Här är en nyhet för 2016 som vi var tvungna att testa och titta närmare på! Delta Optical Titanium 2.5-15 HD finns med två objektivsstorlekar, dels 56mm som kom under 2015 och nu även med 50mm objektiv som släpptes under juli 2016. Båda modellerna är mer eller mindre optiskt identiska, även ljusegenskaperna. Vi har redan bekantat oss en hel del med ”storebror” 2.5-15x56 sedan en tid och skjutit en hel del med det siktet men blev intresserade av att kunna erbjuda ett kikarsikte med 50mm objektiv, en förstoringsväxel om hela 6 gånger, parallaxjustering, belyst riktmedel som är byggt primärt för jakt! Just det, det finns en sak till som spelar in, det kostar endast 7395:- hos oss på Netjakt! Helt oslagbart i sin klass sett till pris och funktioner på pappret, men frågan är om det även levererar alla funktioner på ett bra sätt? 

Test Delta Optical 2.5-15x50 HD

Ett kikarsikte med ett förstoringsområde mellan 2.5-15 är grymt allround, eftersom det dessutom har parallaxjustering så slipper man oroa sig för parallaxfel som i värsta fall ger bom på topptjädern. Man får upp ungefär 3-6.000 i pris för att hitta kikarsikten med liknande funktioner och även vissa av dem saknar parallaxjusteringen vilket gör att en del av allroundheten inte tillåts vid små mål på olika håll. Vi rekommenderar ett Delta Optical Titanium 2.5-15x50 HD eller 2.5-15x56 till drevjakt (synfältet vid 2.5x förstoring är 14.4m/100m vilket är i minsta laget), allt form av passjakt, pürschjakt, vakjakt, toppfågeljakt och även skytte på bana. Helt enkelt ett sikte som klarar allt som en jägare kan ställas inför i Sverige.

Både Delta Optical Titanium 2.5-15x56 HD och 2.5-15x50 är identiska enligt oss när det kommer till optiska egenskaper, väldigt lovande då modellen med 56mm objektiv har varit mycket uppskattad hos våra kunder sedan det släpptes. Det har varit en modell som vi varmt rekommenderat i många fall där kunder valt bland betydligt dyrare optik där vi faktiskt stuckit ut hakan långt och flera av dem valt att testa ett Delta Optical istället med mycket nöjda kunder som resultat!   

Delta Optical Titanium 2.5-15x50 HD byggs helt i Japan hos en mycket känd och erkänd tillverkare av högklassig optik, detta precis som alla Delta Optical Titanium modeller. Kikarsiktet kommer med samma 10-åriga garanti som sina syskon i serien, garantin täcker hela siktet vilket även inkluderar belysningen. Just detta är inget man skall ta för givet hos alla tillverkare, en del stoltserar med längre garantitider fast täcker inte alla funktioner under hela garantitiden, exempel kan vara belysningen.

Leveransomfattning:

> Kikarsikte
> Objektiv och okularskydd för användning vid transport eller förvaring.
> 2 st. batterier (2032)
> Flerspråkig manual
> Garantikort för den 30 åriga garantin
> Putsduk i microfiber

 

Förpackning, emballage och kartong.
Delta Optical Titanium levereras alltid i samma kartong med bra skydd.

 

Tillgängliga riktmedel till 2.5-15x50 HD

Delta Optical erbjuder sina 4A och 2D riktmedel till Delta Optical Titanium 2.5-15x50 HD och 2.5-15x56 HD

Riktmedel Delta Optical

 

Bildförklaring ovan: 4A och 2D

För jakt kommer både 4A och 2D vara mycket gångbara! Riktmedlen är mycket tunna och täcker så lite som möjligt vilket vi uppskattar vid all jakt. De är inte så tunna att det kommer att bli ett problem utan fortsatt tydliga utan att bli klumpiga som många alternativ tenderar att bli hos andra tillverkare. 2D är en udda fågel inom världen av riktmedel då det har två framförhållningspunkter för skytte på snabba mål (exempelvis vildsvin), vi på Nejakt är lite kluvna till detta riktmedel då fasta punkter endast funkar på djur i en konstant hastighet och på ett avstånd. Men med lite övning på bana och rörliga mål så kan man säkert få väldigt stor användning av detta riktmedel när man lärt känna det.

 

Belysningssystem 

Delta Optical Titanium 2.5-15x50 har samma nyare generation av tubuppbyggnad som storebror 2.5-15x56 där belysningskontrollen sitter på parallaxvredet. Tidigare generationer som hette 2.5-16x50 hade sin belysningskontroll på okularet precis som många Vortex modeller med flera. Vi tycker att uppgraderingen och flytten av belysningskontrollen till parallaxvredet är toppen och rätt på alla sätt. Belysningen är utan tvivel fullt dagbelyst, ett av testen gjordes under en solstark dag mitt på dagen. Belysningen på steg 11 var inte bara fullt tydlig utan instinktiv och helt tydligt, det gick även att stega den nedåt ett par steg med full synlig belysning. Något som Delta Optical sparar in på är automatisk avstängning av sin belysning och så även med denna, det är faktiskt en funktion som vi saknar men inte kan förvänta oss i prisklassen.  

Storleken på punkten är även något som är riktigt bra, det är egentligen inte en punkt utan endast mitten av korset som lyser i en liten liten punkt, med intensiteten så är den ändå fullständigt tydlig även på dagen vilket imponerar, ofta blir punkten onödigt stor när den är belyst men här har Delta Optical verkligen valt rätt.

Träffpunktens storlek vid 10 gångers förstoring och 100 meters avstånd är endast 11mm stor! Riktigt bra jämfört med många andra tillverkare.

Belysningen justeras i elva steg och är avstängd mellan varje steg. 


Belysningskontroll Delta Optical


Optiska egenskaper Delta Optical Titanium 2.5-15x50 HD samt 2.5-15x56 HD

Tubseende

Det finns ingen tendens till tubseende på någon förstoring i Titanium 2.5-15x50 eller 2.5-15x56, helt klart långt över förväntan och kanske en av de saker som fanns och störde oss på tidigare generationen av 2.5-16x50, en rejäl förbättring som nu ligger i toppklass!

Ögonbox

Bra ögonbox, rymlig och bekväm med full bild hela vägen tills man tappar boxen, inte känsligt att ligga rätt inom boxen. Ofta på sikten med så här stor förstoringsväxel och hög högsta förstoring brukar boxen bli trång på hög förstoring, mycket lyckat i dessa kikarsikten!

Färgåtergivning

Färgåtergivningen är mycket bra och utan några förvrängningar eller toner. En del som tittar i ett Delta Optical Titanium med HD linser samtidigt som andra tillverkare kan tycka att de är lite bleka i sin återgivning. Det ligger något i det men vi påstår att det är de andra som förstärker vissa färger och överkompenserar sin färgåtergivning jämfört med det ögat ser. Delta Optical kikarsikten med HD linser är mycket lugna för ögat att titta i och behagliga. Krispiga och klara med en verklig bild av vad som återges

Kromatisk aberration (färgblödning)

Det finns ett minimum av kromatisk aberration i kikarsiktet. Mot naturmål upplever vi det inte alls men vid målskytte på en vit tavla och svarta lappar kan man se en viss färgblödning i högkontrastfält.

Skymningsegenskaper

Vi har jämfört Delta Optical Titanium 2.5-15x56 samt 2.5-15x50 tillsammans med motsvarande sikten från Meopta och Minox vid ett par tillfällen i skymning. Det som är tydligast är att i tidig skymning är Deltan betydligt skarpare och klarare, vi kan inte med säkerhet säga att de är ljusare men de är betydligt och tydligt mycket klarare och skarpare. När det finns ett minimum av ljus kvar slocknar sikten i +10.000 kronors klassen samtidigt som Deltan medan andra redan fått kasta in handduken. Detta förvånar oss troligen mest med siktet, att skymningsegenskaperna kan vara så bra prisklassen till trots och den höga förstoringsväxeln. Mycket bra resultat i denna del av testet! Kikarsikten från Delta Optical med HD linser har som regel ett ljusgenomsläpp på 93% genom siktet, detta är högt, mycket högt och fungerar i praktiken. En del andra tillverkare anger 95% ljusgenomsläpp men det som anges är linsens verkningsgrad, i Deltas fall anger man alltså ljusgenomsläpp igenom kikarsiktet och samtliga linser.

Övergripande känsla

Kikarsiktet påminner mycket om andra kikarsikten tillverkade i samma fabrik, det är mest tydligt på höjd/vindrattar och ytbehandligen. Det är genomgående en mycket hög kvalitetskänsla i kikarsiktet precis som väntat och vi har ingenting alls att anmärka på. Ifall vi skall hitta något att gnälla på så skulle det kunna vara längden på kikarsiktet, det är ganska långt med sina 370mm. både på 50mm objektivet och 56mm objektivet. Detta är dock något som är generellt på typen av kikarsikten med förstoringsomfånget, förstoringsväxeln och parallaxjustering.

Slutligen vill vi summera med att en köpare som köper ett kikarsikte i denna prisklass med de funktioner som erbjuds och förväntar sig leverans efter prisklassen kommer att bli mycket nöjd, man får verkligen betydligt mer än man betalar för. Detta visar Delta gång på gång med både sina kikare och kikarsikten. Även om förväntningarna är höga så skall man bli nöjd, enligt oss måste man upp en bra bit över 10.000 för att få motsvarande prestanda som i ett Delta Optical Titanium 2.5-15x50 HD eller x56 HD.

Vad är bäst och sämst?

Minus:
- Ingen automatisk avstängning av belysningen

Plus:
+ Optiska egenskaper
+ Parallaxjustering
+ Mekanisk känsla
+ Prisvärdhet, nära oslagbar!

 Information: Testet är skrivet under 2016. Priser och specifikationer kan komma att förändras över tid, innehållet i publiceringen kommer inte att uppdateras.

Handla tryggt

certifierad ehandel   Trygg E-Handel

klarna logo white

 

postnord logo footer

Om Oss

Om oss
Kontakta oss
Våra köpvillkor
Returformulär
Reklamation

Org. nummer: 556969-9845
Bankgiro: 251-2358
Swish: 1233005113
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Nyhetsbrev

Ta del av våra kampanjer!

Västra Rågdalsvägen 21
434 99 KUNGSBACKA
0300-323 400

Webbsida av Joomlaproffs.se