Vilket kikarsikte skall jag välja?
Det finns idag fler funktioner och specifikationer på kikarsikten än någonsin, vi misstänker att de flesta som skall köpa ett sikte lätt blir förvirrade i djungeln av märken, serier, förstoringar, objektivstorlekar och funktioner. Förhoppningsvis kommer Ni att känna er aningen mer upplysta av våra enkla tips och vår ordlista. Nästan alla funktioner som numera finns är fantastiska hjälpmedel vid jakt och skytte om man förstår dem och därför kan nyttja funktionerna och välja rätt kikarsikte för sitt ändamål.
Många svenska jägare använder sig historiskt av ett allroundsikte på sin favoritstudsare. Ett äldre sikte är inte sällan ett 3-9x40 sikte, 3-9 betyder att siktet har en variabel förstoring där förstoringsområdet börjar på 3 gångers förstoring (av verklig bild) och högsta förstoring slutar på 9 gångers förstoring. 40 skildrar objektivets diameter i millimeter och bestämmer ljusinsläpp/ljusgenomsläpp.
Varför har då just denna typ av sikten blivit så populära? Svaret är ganska enkelt, det blir ett allroundsikte vid typisk svensk kuljakt. Kvalitetsoptik är dyrt och många väljer därför att ha ett sikte till nästan all jakt. Är jaktintresset eller budgeten större så har man kanske flera vapen med olika sikten eller flera sikten till sitt favoritvapen i snabbfästen. Det vanligaste är dock att man använder ett kikarsikte till de flesta jaktformer.
För oss är det en självklarhet att fundera på vilken jakt man bedriver den största delen av tiden innan man bestämmer sig för vilket kikarsikte man skall leta efter. Är man en passkytt som brukar ha längre håll på sin mark i sitt jaktlag så kanske inte ett brett synfält är det som skall prioriteras mest utan ett sikte med lite högre maximal förstoring. Är man däremot hundförare eller van att jaga i trånga pass så blir ett brett synfält genast betydligt viktigare och ett kikarsikte med låg lägsta förstoring blir ett naturligt val.
Utöver förstoringsgraden i kikarsiktet så spelar även skymningsvärde in för oss i Skandinavien. Vi jagar oftast den mörka delen av året och ifall man skall kunna jaga tidiga morgnar eller sena kvällar spelar linsernas kvalité och framförallt objektivets storlek en avgörande roll eftersom det bestämmer hur mycket ljus du får igenom kikarsiktet och därmed hur tidigt på morgonen eller sent på kvällen du har en bra bild.
Förstoringsväxel / zoomväxel
Vi kan börja med att nämna förstoringsväxlar. Utvecklingen har gått stenhårt fram de senaste åren hos nästan alla tillverkare kring att ta fram produkter med större förstoringsväxlar. Det är nästan en inbördes tävlan om vem som kan erbjuda störst förstoringsväxel och det är ett mode i funktionen. Exempelvis så kan alla tillverkare av kvalitetsoptik idag med ett fåtal undantag erbjuda kikarsikten med 5-6 gångers förstoringsväxel i sina bättre serier. Detta ger dig som jägare en unik fördel ifall du är på jakt efter ett allroundsikte. Förstoringsväxeln är logisk och enkel att förstå. Som exempel kan nämnas Docter V6 serien eller Swarovski Z6i serien som båda har 6 gångers förstoringsväxel, alltså får ett kikarsikte som börjar på 2 gångers förstoring en maxförstoring på 12 gånger. (minsta förstoring multiplicerat med förstoringsväxeln 2x6=12)
Om vi går tillbaka till det gamla klassiska kikarsiktet som sitter på oerhört många studsare i Sverige med ett zoomomfång på 3-9.Ett sådant sikte har 3 gångers förstoringsväxel (9/3=3). Detta är med dagens teknik mätt inte imponerande eller allround utan snarare en väldigt låg tekniknivå. Ifall man skulle ersätta ett sådant sikte med ett som har fem gångers förstoringsväxel så kan man istället få ett 2-10 sikte vilket ger ett större synfält vid lägsta förstoringen och samtidigt en möjlighet till en större zoom vid 10 gångers förstoring. Man kan alltså med den nyare tekniken stå på trängre pass och samtidigt även ha möjligheten att skjuta på längre håll med större zoom i ett och samma sikte.
Vad är då nackdelen med höga zoomväxlar?
Egentligen inte så mycket förutom att de kostar lite mer. Ett kikarsikte med sex gångers förstoringsväxel eller mer är fortfarande relativt dyra hos kvalitetstillverkare. Däremot kikarsikten med fem gångers förstoringsväxel gå att få till riktigt bra pengar.
Belyst kikarsikte eller inte?
För oss är det ganska självklart, det finns oerhört få nackdelar med belysta riktmedel i ett kikarsikte. Det blir mer intuitivt vid jakt och uppfattas snabbare av ögat mot ett mål vilket resulterar i färre saker för skytten att ta hänsyn till. Nackdelar med belysta riktmedel kan vara att det tillägger några få gram på vikten, några kronor på priset samt att i princip alla belysta kikarsikten kräver batteri. Ifall du står på pass och upptäcker att batteriet är slut och har ett i väskan så är det i de allra flesta fall några sekunders arbete att byta det, dessutom utan verktyg. Saknas batteriet i väskan så fungerar riktmedlet nästan uteslutande som ett traditionellt obelyst.
Alla tillverkare vi erbjuder har olika intensitet på sin belysning för att kunna lysa starkt nog dagtid (endast ett fåtal tillverkare har inte styrka nog för belysning dagtid) eller svagare i ljussvaga situationer såsom vid vakjakt eller pürschjakt. Ett riktmedel skall aldrig behöva upplevas som bländande! En del regleras steglöst och andra har ett dussintal förinställda ljusstyrkor. Många använder en teknik där belysningen stängs av mellan varje steg för att du som användare snabbt skall kunna återgå till senaste inställning efter att siktets belysning stängts av. De flesta belysta kikarsikten har även automatisk avstängning av belysningen ifall ingen inställning ändrats senaste 3-6 timmarna.
Ett belyst kikarsikte är för oss ett stort hjälpmedel och vår försäljning är helt klart överhängande belysta.
Objektivstorlek och utgångspupill
Objektivets storlek (främre linsen) bestämmer hur mycket ljus som kommer in i kikarsiktet. Större objektiv ger mer ljusgenomsläpp och kan användas vid lägre ljusstarka förhållande såsom vakjakt eller pürschjakt. Dock har ögat eller rättare sagt pupillen en begränsning i hur stor den kan bli och därmed hur mycket ljus ögat kan tillgodogöra sig. En vuxen människas (cirka 40 år) pupill kan öppna till ungefär 6mm medan en ungdoms pupill kan öppna upp till 7-8mm. Nu blir det lite knivigt, men det är enkelt ifall man tänker efter något och läser den kommande delen. Objektivets storlek dividerat med inställd förstoring på kikarsiktet ger vad som kallas utgångspupill.
Vi tar ett 2-12x56 kikarsikte som exempel:
Ifall du använder kikarsiktet med 7 gångers förstoring inställd så blir utgångspupillen följande: 56/7= 8mm. Alltså precis det ljuset ett friskt ungt öga kan tillgodogöra sig. Ifall kikarsiktet används vid 10 gångers inställd förstoring så blir utgångspupillen 56/10=5,6. Alltså kommer ljuset att ”ta slut” snabbare vid exakt samma jakttillfälle ifall man använder 10 gångers förstoring istället för 7 gångers förstoring. Det är ofta man hör att du måste upp på ett 56mm objektiv för att kunna använda kikarsiktet vid skymning eller gryning. Detta är alltså direkt fel ifall man kan nöja sig med jakt vid en lägre förstoringsgrad.
Vi tar ett 2-12x44 kikarsikte som exempel:
Ifall du använder ett 2-12x44 på 5 gångers förstoring så får du en utgångspupill på 8,8mm (44/5=8,8mm) vilket innebär att du kan sitta like länge på kvällen som med ett 2-12x56 inställt på sju gångers förstoring. Summeringsvis så måste man inte ha en hel termos på vapnet för att kunna jaga vid ljussvaga tillfällen utan en förståelse för hur du kan använda ditt kikarsikte optimalt.
Förutom objektivet så påverkas ljustransmissionen av linsernas optiska kvalité samt ytbehandlingar. När det gäller just linskvalité och ytbehandlingar så vågar vi påstå att du får vad du betalar för. Ett mer erkänt fabrikat och dyrare kikarsikten ger generellt mer ljus och bättre optik. Med det sagt så kan man säga att dagens mellanklassikten från exempelvis Meopta, Delta Optical och Minox med flera är väldigt bra och ger mycket valuta för pengarna jämfört med kikarsikten med ett tiotal år på nacken. Dagens mellanklass går helt enkelt inte att jämföra med mellanklassikten från Leupold m.fl. som är av tidigare generationer, de är avsevärt bättre.
Synfält
Den sista punkten vi vill nämna som en av hörnstenarna vid val av nytt kikarsikte är synfältet. Ifall vi kommer tillbaka till större förstoringsväxlar så kan idag ett kikarsikte börja redan på 2 gångers förstoring men ge upp till 12 gångers maxförstoring utan att bli oerhört kostsamma. Fördelen med en låg lägsta förstoring är att du får ett synfält som är större. Flera modeller av kikarsikten med 1-6 gångers förstoring har ett synfält kring hela 40 meter! Exempelvis Swarovski Z6i har 42,5 meter vid 1 gångers förstoring på 100 meters avstånd. Vad vinner man då på detta? Jo i ett trångt pass på en väg så har du oerhört stor bild i din kikare. Du kan helt enkelt bedriva en säkrare jakt i snabba och trånga situationer genom att fånga upp mer kring målet i en stressad situation. Vi på Netjakt vill påstå och resonerar själva vid val av privata kikarsikten att det är bättre med en låg lägsta förstoring än att stirra sig blind på en hög maximal förstoring. Detta gäller vid de flesta jaktformer, ifall man har ett vapen som används vid långhållsskytte eller uteslutande toppfågeljakt så blir det annorlunda då man i princip aldrig skjuter på korta avstånd, vi tror dock att merparten av svenska jägares vapen används vid längre avstånd!
Ifall du har orkat läsa dig hela vägen hit så läs även igenom vår ordlista för kikarsikten vilket kanske ger dig lite mer kött på benen och förenklar valet av ditt nya kikarsikte!
Länk till ordlista för kikarsikten
Lycka till!