Kundtjänst: 0300-323 400 öppet helgfria vardagar 07-16

Test Docter V6 2-12x50

Vi låter ett Docter V6 2-12x50 hänga med i skog och mark för att se hur Docters nya flaggskeppsserie uppför sig där det hör hemma. V6 serien består i dagsläget av tre grundmodeller 1-6x24, 2-12x50 samt 2,5-15x56. Samtliga har som synes en förstoringsväxel om hela sex gånger vilket ger dem ett mycket brett användningsområde vid de jaktformer som erbjuds i skandinavien. Vi på Netjakt gillar Docter skarpt och tycker att de är ett intressant märke ifall man söker riktigt högkvalitativa kikarsikten men inte har budgeten till exempelvis ett Swarovski eller Zeiss. De börjar på 13900 kronor och sträcker sig upp till 16650 kronor mostsvarande kikarsikte i nästa klass är åtminstone 5000 kronor dyrare men frågan är ifall de är så mycket bättre? Med det sagt så är de inte lika bra som det absoluta toppskiktet men vi vill påstå att det skiljer mer i kostnad än vad det skiljer i funktion! Det återstår helt enkelt att se om vi känner likadant efter längre tids användning.

Docter V6 serien består av 1-6x24, 2-12x50 och 2,5-15x56
Docter V6

Leveransomfattning:

> Kikarsikte
> Objektiv och okularskydd för användning vid transport eller förvaring.
> Verktyg (kallas chip hos Docter) för öppning batteriluckan till belysningen.
> Torxnyckel för nollställning av höjd och sidjusteringsrattar.
> Garantikort
> Bruksanvisning
> Putsduk i microfiber som fälls in i en påse som är fäst i själva putsduken.  

Docter leveransomfattning

Riktmedel Docter 4I
Docter V6 serien erbjuds idag med ett riktmedel till samtliga modeller vilket är ett belyst tyska fyran.

Dpcter V6 riktmedel

Riktmedlet tyska fyran brukar sällan överraska utan är vad det är och har varit de senaste hundra åren eller så. Dock överraskar en sak lite med Docters 4I riktmedel. Den belysta punkten är mycket liten och nätt. Docters illustration ovan ljuger en hel del då punkten i verkligheten är avsevärt mycket mindre. Detta är enligt oss en stor fördel eftersom riktpunkten inte upplevs som stor, bländande eller störande. Riktmedlet ligger i andra fokusplanet vilket innebär att den är icke medföstorande. Belysningen är definitivt stark nog på högsta inställning för att vara utmärkt vid jakt dagtid och går att reglera steglöst ner till noll för att passa vid jakt på dygnets mörkare tider. Vi är imponerade med det faktum att man hos Docter lyckats få riktpunkten så stark utan att blöda nämnvärt i ett så litet format. Verkligen tydligt, klart och skarpt!
 

Belysningssystem, Shiftcontrol

Docter kallar sin reglering av ljusstyrkan i ett V6 kikarsikte Shiftcontrol och vi måste säga att det är riktigt bra och snabbt att använda. Känslan i det fjädrande reglaget är riktigt bra och användningen blir untiutiv precis som de själva vill påvisa i allt deras försäljningsmaterial. För att aktivera belysningen dras den vänstra ratten utåt från siktet några millimeter, en röd ring runt ratten blottas för att visa att belysningen är på. Justering av ljusstyrkan görs nu genom att man vrider den fjädrande ratten några millimeter mot plus eller minus. Riktpunkten justeras steglöst och när man är i ljusaste ändläget blinkar riktpunkten tills reglaget släpps. När ratten släpps så fjädrar den tillbaka till mittläget och din ljusstyrka har blivit vald. Det finns en minnesfunktion som möjliggör att du återfår senaste valda belysningsgrad ifall belysningen stängs av (genom att ratten trycks in mot kikarsiktets tub) och sedan återstartas. Som på alla bättre kikarsikten så stänger belysningen av sig automatiskt. I Docter V6 fallet så stängs belysningen av sig efter 180 minuter. Vid en återstart så är senaste inställning automatiskt på igen.

Exempel på shiftcontrol med belysning avslagen:
Docter belysning avstängd     

Exempel på shiftcontrol med belysning påslagen:

Docter V6 belysning påslagen

Optiska egenskaper

Tubseende

Något som slog oss redan första gången vi kikade igenom ett V6 var avsaknaden av tubseende vid samtliga förstoringar, detta är verkligen något som V6 serien lyckats med! Det finns i princip inget störande svart fält runt siktbilden vilket för oss skall vara självklart på alla kikarsikten av hög klass.

Ögonbox

Vidare så känns ögonboxen väl tilltagen för att snabbt fånga in målet vid anläggning. Den generösa eyeboxen gör att man blir lite lat och inte centrerar ögat i siktet lika mycket som man normalt sett måste göra hos andra tillverkare för att överhuvudtaget få bild. I Docter V6s fall när ögat är ocentrerat mot kikarsiktet så är kantskärpan sämre, när väl centrumläget är hittat så är i princip oskärpan helt borta hela vägen ut till kanten, det finns en tunn rand på sidorna. Vi skulle nästan vilja påstå att den generösa eyeboxen kan ge Docter V6 ett sämre rykte än det borde ha eftersom det är enkelt att få en bra bild men när man ligger i centrum så blir det avsevärt bättre.

Färgåtergivning

Färgåtergivningen är mycket bra och behaglig, Docters linsbehandlingar lämnar inga färgtoner i bilden som vissa andra tillverkare gör. Det känns klart och färgmässigt vad ögat normalt sett ser.

Kromatisk aberration

Det finns lite kromatisk aberration (färgblödning) mellan vita och mörka fält. I skog kommer det aldrig att märkas ifall man inte har som vana att sikta mycket och länge på björkar, däremot på skjutbana mot vita tavlor så kommer man helt enkelt att få leva med en viss kromatisk aberration. Vi vill poängtera att Docter V6 inte färgblöder mer än andra kollegor i klassen eller till och med i högre klasser snarare tvärtom. 

Skymningsegenskaper

Vi fick en liten stund i skymning med testsiktet och råkade ha ett Trijicon Accupoint 2.5-10x56 bredvid som på pappret skall ha bättre egenskaper. Trijiconen är både risad och rosad i media genom åren och vi kan själva intyga att det är ett bra kikarsikte efter mycket användande men det kan inte mäta sig med ett Docter V6 2-12x50 i klarhet och ljusgenomsläpp i praktiskt bruk. Vi jämförde vid 2, 4 och 6 gångers förstoring i skumt ljus och Doctern var mycket skarpare och klarare än Trijiconen enligt oss båda som satt och jämförde.  

Övergripande känsla

Alla reglage är mekansikt av hög kvalite. Zoomfunktionen manövreras enkelt med antingen att man vrider på ringen eller att man använder den lilla förhöjningen som finns på ringen. Zoomreglaget är inte gummerat vilket vi gillar, det är utformat så att bra grepp uppnås utan att gummering krävs. Den löper lagom lätt och jämnt vilket faktiskt inte är självklart på alla kikarsikten i prisklassen. Skärpeinställningen är också jämn och fin att reglera samt reglagen för höjd och sidledsjustering. När kikarsiktet är inskjutet kan höjd och sidledsrattarna enkelt nollställas genom att man släpper tre små torxskruvar uppepå respektive ratt och för dem till nolläget. Skruvarna dras sedan åt igen och nolläget är därmed tydligt markerat. Även bra ifall man vill ha ett nolläge vid användning av olika ammunition där man känner till höjdskillnaderna mellan laddningarna.

Vi kan hittills varmt rekommendera köp av Docter V6, överlag är det en jämn och bra kvalite och mycket fin skärpa, färgåtergivning och känsla. 

Information: Testet är skrivet under 2015. Priser och specifikationer kan komma att förändras över tid, innehållet i publiceringen kommer inte att uppdateras.

Länk till Docter V6 serien i Netjakts webshop:

Docter V6 serien
 

Länk till Docter V6 2-12x50 i Netjakts webshop:
Docter V6 2-12x50

 
 

Handla tryggt

certifierad ehandel   Trygg E-Handel

klarna logo white

 

postnord logo footer

Om Oss

Om oss
Kontakta oss
Våra köpvillkor
Returformulär
Reklamation

Org. nummer: 556969-9845
Bankgiro: 251-2358
Swish: 1233005113
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Nyhetsbrev

Ta del av våra kampanjer!

Västra Rågdalsvägen 21
434 99 KUNGSBACKA
0300-323 400

Webbsida av Joomlaproffs.se