Kundtjänst: 0300-323 400 öppet helgfria vardagar 07-16

Inskjutning av kikarsikte

Inskjutning av kikarsikte

Att skjuta in ett kikarsikte skall vara snabbt och enkelt. Ifall man gjort det någon gång tidigare med gott resultat så är denna lilla guiden meningslös men vi kanske har ett tips eller två för att förenkla din inskjutning. När väl ditt nya kikarsikte är monterat så rekommenderar vi dig att följa denna enkla guide till att snabbt och enkelt få ditt sikte inställt efter ditt vapen och din ammunition.

Detta inskjutningsalternativ är inte det traditionella sättet att skjuta in ett kikarsikte men ifall du har ett bra stöd och är noggrann så är det överlägset i snabbhet och åtgång av ammunition.

Steg 1 - Grovinställning

När kikarsiktet är monterat så brukar vi grovinställa det, detta momentet kan göras var som helst där du har ett fritt synfält om 100-400 meter. Tag ur slutstycket och lägg vapnet vilandes i ett stabilt stöd. Ifall du använder benstöd så är dessa utmärkta att använda som främre stöd och sedan en sandsäck, hård kudde eller annat stöd under kolven bak. Du skall alltså inte behöva hålla i vapnet i detta steg!

Rikta sedan in pipan (genom att titta igenom pipan) mot ett tydligt mål på cirka 100-400 meters avstånd. Titta igenom kikarsiktet (utan att vidröra vapnet), ser du samma sak som du såg igenom pipan? Med största sannolikhet så ser du inte samma sak utan pipans riktlinje stämmer inte med målet du har i riktpunkten i kikarsiktet. Använd kikarsiktets höjd och vindrattar för att vrida dig tills du ser samma sak i pipan som i kikarsiktet. Säkerställ att vapnet inte flyttat sig utan att du faktiskt ser samma sak igenom pipan som igenom kikarsiktet.

Med denna grovinställning kommer du att vara på tavlan och ju mer tid du lägger på grovriktningen desto närmare kommer du att vara träffpunkten. Tänk på att ju mindre föremål du riktar in med desto mer precis blir grovriktningen.

Steg 2 - Testskottet

Skjut tre (1*) skott mot en tavla på 100 meters avstånd. Det är viktigt att du sitter bra och har ett mycket stabilt skjutstöd för att säkerställa att du kan lita på dina skott. Strunta i var träffarna sitter, skruva inte på vare sig höjd eller vindrattarna på kikarsiktet ännu.

* Ifall du har ett mycket bra stöd samt är en van skytt räcker det med ett skott i detta läget. 

Steg 3 - Justeringen

Lägg vapnet i ett stabilt stöd (utan att du behöver hålla i det) där kikarsiktets riktpunkt siktar på exakt den punkten som du siktade på när du avlossade dina tre (eller 1) skott. Det är nu mycket viktigt att vapnet ligger i ett såpass stabilt stöd att du försiktigt kan skruva på vind och höjdrattar utan att vapnet flyttar på sig. 

Säkerställ att kikarsiktet fortfarande pekar på den punkt du siktade på när du avlossade dina skott, vrid sedan med hjälp av vind och höjdrattarna tills riktpunkten (exempelvis hårkors beroende på kikarsikte) mitt i kikarsiktet flyttats till mitten av din träffbild. 

Steg 4 - Säkerställning

Skjut återigen tre skott för att säkerställa att du lyckats flytta riktpunkten utan att vapnet flyttade sig. Ifall stödet var bra och du lyckades så kommer det nu att vara inskjutet, om inte så repetera steg 2-4.

Vi brukar som regel lyckas med denna metod med ett skott på första försöket även om stödet bara är sandsäckar så länge man är väldigt noggrann. Det sparar både på skott och tid att lyckas direkt! Skotten kan man sedan öva med istället.

Måste man använda jaktammunition?

Kort och gott; Ja! Anledningen är ganska enkel, väldigt få vapen samskjuter identiskt mellan olika laddningar. Det innebär att ifall du skjuter med övningsammunition så kommer träffarna vara något annorlunda mot träffarna med jaktammunition. Det beror på kulvikter, hastigheter och kulans ballistiska egenskaper. 

Man kan däremot leta efter olika laddningar som ger samma träffar vid 100 meter. Fördelen är då att man kan ha en billigare övningspatron och en jaktpatron. Nackdelen är att de sannolikt endast kommer samskjuta vid ett avstånd.  

Handla tryggt

certifierad ehandel   Trygg E-Handel

klarna logo white

 

postnord logo footer

Om Oss

Om oss
Kontakta oss
Våra köpvillkor
Returformulär
Reklamation

Org. nummer: 556969-9845
Bankgiro: 251-2358
Swish: 1233005113
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Nyhetsbrev

Ta del av våra kampanjer!

Västra Rågdalsvägen 21
434 99 KUNGSBACKA
0300-323 400

Webbsida av Joomlaproffs.se