Kundtjänst: 0300-323 400 öppet helgfria vardagar 07-16

Inskjutning av kikarsikte

Att skjuta in ett kikarsikte skall vara snabbt och enkelt. Ifall man gjort det någon gång tidigare med gott resultat så är denna lilla guiden meningslös men vi kanske har ett tips eller två för att förenkla din inskjutning. När väl ditt nya kikarsikte är monterat så rekommenderar vi dig att följa denna enkla guide till att snabbt och enkelt få ditt sikte inställt efter ditt vapen och din ammunition.

Detta inskjutningsalternativ är inte det traditionella sättet att skjuta in ett kikarsikte men ifall du har ett bra stöd och är en van skytt så är det överlägset i snabbhet och åtgång av ammunition.

Steg 1

När kikarsiktet är monterat så brukar vi grovinställa det, antingen hemma ifall du har fritt synfält utanför ett fönster eller på skjutbanan. Enklaste sättet att göra det på är att ta ut vapnets slutstycke och lägga vapnet vilandes i ett stabilt stöd. Ifall du använder benstöd så är dessa utmärkta att använda som främre stöd och sedan en sandsäck, hård kudde eller annat stöd under kolven bak. Du skall alltså inte behöva hålla i vapnet i detta steg!

Rikta sedan in pipan (genom att titta igenom pipan) mot ett tydligt mål på cirka 100-200 meters avstånd. Titta igenom kikarsiktet (utan att vidröra vapnet), ser du samma sak som du såg igenom pipan? Med största sannolikhet så ser du inte samma sak utan pipans riktlinje stämmer inte med målet du har i riktpunkten i kikarsiktet. Använd kikarsiktets höjd och vindrattar för att vrida dig tills du ser samma sak i pipan som i kikarsiktet. Säkerställ att vapnet inte flyttat sig utan att du faktiskt ser samma sak igenom pipan som igenom kikarsiktet.

Med denna grovinställning kommer du att vara på tavlan och förhoppningsvis ganska nära målet ifall du varit noggrann med att se samma objekt i pipan som kikarsiktet. Hur noggrann du är med centrering i pipan av målet och målets storlek har betydelse.

Steg 2

Skjut tre (1*) skott mot en tavla på 100 meters avstånd. Det är viktigt att du sitter bra och har ett stabilt skjutstöd för att säkerställa att du kan lita på dina skott. Strunta i var träffarna sitter, skruva inte på vare sig höjd eller vindrattarna på kikarsiktet ännu.

* Vana skyttar med bra stöd avlossar oftast bara ett skott i detta läget då de är säkra på vapnet och sin förmåga att skjuta. Med tanke på att vi givetvis säkerställer inställningen senare så är det inte fel att endast använda ett skott. Vi skulle dock inte rekommendera det i de fall man inte är en van skytt med bra stöd.

Steg 3

Lägg bössan i ett stabilt stöd (utan att du behöver hålla i det) där kikarsiktets riktpunkt siktar på exakt den punkten som du siktade på när du avlossade dina tre (eller 1) skott. Det är nu mycket viktigt att vapnet ligger i ett såpass stabilt stöd att du försiktigt kan skruva på vind och höjdrattar utan att vapnet flyttar på sig. 

Säkerställ att kikarsiktet fortfarande pekar på den punkt du siktade på när du avlossade dina skott, vrid sedan med hjälp av vind och höjdrattarna tills riktpunkten (exempelvis hårkors beroende på riktmedel) mitt i kikarsiktet flyttats till mitten av din träffbild. 

Steg 4

Skjut återigen tre skott för att säkerställa att du lyckats flytta riktpunkten utan att vapnet flyttade sig. Ifall stödet var bra och du lyckades så kommer det nu att vara inskjutet, om inte så repetera steg 2-4.

Vi brukar som regel lyckas med denna metod med ett skott på första försöket även om stödet bara är sandsäckar så länge man är noggrann. Det sparar både på skott och tid att lyckas direkt! 

Lycka till! 

Handla tryggt

certifierad ehandel   Trygg E-Handel

klarna logo white

 

postnord logo footer

Om Oss

Om oss
Kontakta oss
Våra köpvillkor
Returformulär
Reklamation

Org. nummer: 556969-9845
Bankgiro: 251-2358
Swish: 1233005113
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Nyhetsbrev

Ta del av våra kampanjer!

Västra Rågdalsvägen 21
434 99 KUNGSBACKA
0300-323 400

Webbsida av Joomlaproffs.se