Kundtjänst: 0300-323 400 öppet helgfria vardagar 07-16

test lumonite compass r armytek wizard pro v3

Test Lumonite Compass R och Armytek Wizard Pro V3

Multilampornas multilampor!

Ifall du står i begrepp att köpa en multilampa eller pannlampa med suverän prestanda och högsta tänkbara kvalitet är det mycket troligt att du kommit i kontakt med både Lumonite Compass R och Armytek Wizard Pro V3. Vi har haft nöjet att få använda dem både sida vid sida under några månader och prova dem till vardags såväl som jakt. 

Armytek Wizard

Armytek Wizard Pro V3

Lumonite Compass R

Lumonite Compass R

Lika som bär!

Lumonite Compass R och Armytek Wizard Pro V3 är minst sagt lika, de har samma utformning och utseende men det skiljer en del mellan de olika modellerna. Vi skall försöka dela med av oss av de likheter och olikheter som vi upptäckt när vi använt ficklamporna till vardags och jakt.

Övergripande känsla

Båda lamporna är små, smidiga och lätta att ha med i vardagen. Sånär som på 4 millimeters skillnad i längd där Lumonite är aningen kortare så känns de vikt och storleksmässigt mer eller mindre identiska. Armytek Wizard Pro väger 110 gram inklusive det medföljande batteriet och Lumonite Compass R väger 101 gram. Inte heller viktmässigt är det alltså någon avgörande skillnad.

Ytbehandling

Ytbehandlingen skiljer dem däremot åt. Lumonite Compass R har en anodiserad svart blank yta. Armytek Wizard har en hårdanodiserad yta med matt finish. Armytek själva benämner den som en Grade III ytbehandling som ger en extremt tålig yta. Vilken klass som Lumonite använder på anodiseringen har vi inte kunnat hitta. Ifall man gillar en blank eller matt yta är givetvis en smaksak, vi tycker att den matta ger ett lite bättre grepp när den ligger i handen medans den blanka från Lumonite kan se lite trevligare ut. Armytek har varit den lampan som tagit mest stryk, anledningen kommer vi till senare och anodiseringen håller verkligen för i princip all våldsam hantering. Den matta ytan kan se lite risig ut efter ett tag men blir som ny när man torkar av den efter användning.

Magnetisk laddkontakt

Både Lumonite Compass R och Armytek Wizard har utrustats med en magnetisk bottenkontakt, detta är en av nycklarna till att det är två riktigt mångsidiga lampor. Förutom att ficklamporna laddas via den magnetiska bottenkontakten så kan dem även fästas mot alla magnetiska ytor, suveränt när man behöver ljus vid arbete men inte vill hålla i lampan eller ha den i sitt pannband. Båda magneterna är rejält starka och håller utan problem respektive lampor i valfritt läge. Både Lumonite Compass R och Armytek Wizard Pro V3 levereras med laddkabel med USB ände. Dessa kan anslutas till alla USB adaptrar, man kan alltså ladda dem i allt från datorn, en extern power bank, mobilladdare med USB kontakt, 12V billaddare med USB kontakt och så vidare. Smidigt och mångsidigt precis som resten av lamporna. Både Lumonites och Armyteks laddkontakt lyser för att indikera laddstatus, grönt ljus betyder fulladdat batteri, rött ljus betyder laddande batteri. Ingen osäkerhet på ifall batteriet är färdigladdat eller inte.

armytek wizard pro v3 laddar

Laddning pågår, Armytek Wizard Pro V3

Armytek Wizard Pro V3 fulladdad

Fulladdad, Armytek Wizard Pro V3

Lumonite compass R laddar

Laddning pågår, Lumonite Compass R

Lumonite Compass R färdigladdad

Fulladdad, Lumonite Compass R

Medföljande tillbehör

Armytek Wizard Pro V3 och Lumonite Compass R kommer med rikligt med tillbehör. De är kompletta vid leverans för användning och dessutom så är det som skickas med i leveransen av mycket hög och genomtänkt kvalitet. 

Armytek Wizard Pro V3:
• Wizard Pro V3 ficklampa
• Laddkabel med USB kontakt
• Armytek 18650 batteri 3200mAh
• Handledsrem
• Bältesclips
• Pannband inklusive fäste för lampan
• Hjässband till pannbandet
• Armband
• 2 extra O ringar till bottenstycket
• Bruksanvisning på engelska

Lumonite Compass R:
• Lumonite Compass R ficklampa
• Laddkabel med USB kontakt
• Lumonite 18650 batteri 3500mAh
• Bältesclips
• Pannband inklusive fäste för lampan
• Hjässband till pannbandet
• 2 extra O ringar till bottenstycket
• Bruksanvisning på svenska

De viktiga bitarna medföljer båda ficklamporna, Armytek skickar även med ett armband men har ett aningen mindre batteri med i leveransen.

Garanti

Armytek lämnar hela 10 års garanti på sin Wizard Pro V3, Lumonite lämnar 5 års garanti på Compass R. En garanti på 10 år som täcker hela lampan är imponerande att få med sin Armytek Wizard Pro. Undantaget hos båda är batterier som har 2 års garanti samt tryckknappar.

Stötskydd och fuktskydd

När det gäller hur mycket stryk och vatten lamporna tål så leder Armytek. Armytek Wizard Pro har IP68 klassning vilket är den högsta klassningen som går att uppnå för både damm och fukt. Tack vare klassningen är den absolut vatten och dammtät. Den har utrustats med en speciell gänga i bottenstycket samt en O-ring och en extra L formad packning runt optiken för att uppnå klassningen. Armytek Wizard Pro V3 är dessutom fallskyddad för fritt fall mot hårt underlag från 10 meters höjd! Det tillsammans med 10 års garanti ger ett förtroende i att Armytek litar på robustheten i sin Wizard Pro V3. Den är även vattentät till 10 meters djup och går att använda ned till 10 meters vattendjup. 

Lumonite är IPX8 klassad och är därmed vattentät ned till minst 1,5 meter om inte mer anges och mer information har vi inte kunnat finna om produkten. Lumonite anger inte heller något fallskydd som lampan är testad för.

När en tillverkare anger att deras produkt klarar fall från 10 meter så blir man barnsligt sugen på att testa om det funkar i verkligheten. Vi har upprepade gånger kastat Armytek Wizard Pro V3 rakt upp i luften och låtit den landa på allt mellan asfalt, betong och grus. Funktionen är precis som innan, perfekt och det som kanske förvånar mest är att till och med ytbehandlingen har klarat smällarna förutom ett par mycket små märken efter asfaltssmällarna. Nu är detta knappast något som Armytek har tänkt sig som normal användning och inget vi kan rekommendera användare att göra för skoj skull.

Batteriindikator

Både Armytek och Lumonite har batterindikator. Det skiljer en del i hur batteriindikatorn fungerar dem emellan, Armytek har en flerfägad batteriindikator i den gula strömbrytaren. När lampan är igång så blinkar strömbrytaren i olika fäger. Se nedan för exakt funktion. Lumonite har en funktion som visar batterinivån om man aktiverar eller avaktiverar knapplåset. Ljusdioden blinkar då ett antal gånger och man kan på så vis förstå batterinivån. Armyteks batteriindikator är helt klart mer intiutiv och igång så fort lampan är igång vilket vi tycker är enklare och snabbare. 

Funktion Lumonite batterindikator:
Vid aktivering/avvaktivering av knapplås visas batterinivån genom att dioden blinkar 1-5 gånger.
• 1 blink = 20% batteri återstående
• 2 blink = 20-40% batteri återstående
• 3 blink = 40-60% batteri återstående
• 4 blink = 60-80% batteri återstående
• 5 blink = 80-100% batteri återstående

Funktion Armyteks batteriindikator:
När lampan är i drift visas automatiskt batterinivån på Armytek genom att strömbrytaren blinkar.
• Grönt blink var femte sekund: 75-100% batterikapacitet
• Gult blink var femte sekund: 25-75% batterikapacitet
• Gult blink varannan sekund: 10-25% batterikapacitet
• Rött blink varje sekund: 0-10% batterikapacitet.

Armytek visar alltså sin batterikapacitet under hela användningen av lampan. Lumonites batteriindikator kräver att man aktiverar/avvaktiverar knapplåset för att se batteristatus.

Pannband

Eftersom både Lumonite Compass R och Armytek Wizard Pro V3 kommer att användas som pannlampa en hel del är pannbanden mycket viktiga ingredienser. Båda har riktigt bra, stabila och sköna huvudställningar. Båda består av ett pannband med ett hjässband som kan användas och med fördel bör användas vid stor rörlighet typ löpning eller jakt. Man får en mer stabil funktion och lampan sitter helt suveränt.

Lumonites pannband är lite bredare än Armyteks, Lumonites är 30mm brett och Armyteks är 25mm brett, det i sig borgar för ett lite bättre stöd. 

I pannbanden sätter man även lamphållaren som håller fast lampan. Lumonites är gjord i bladstål, vilket vid första anblick såg ut som en bättre lösning eftersom Armyteks är tillverkad av plast. Dock så lyckades Lumoniten bli repad när man satte i den i lamphållaren och med tanke på att lampan skall åka i och ur sitt fäste ofta så blir det givetvis trist om en såpass dyr lampa blir repig och ful. Armyteks plasthållare gav först ett lite skeptiskt intryck med tanke på att den var gjord av plast men den fyller funktionen och ändrar inte riktning på lampan även vid mycket rörelse.

Ljusstyrka - OTF, Diod, Lumen och lumen?

Här kan det bli rörigt! Lumonite anger att deras Compass R ger 1200 lumen med sin "High Power Led" diod. Armytek Wizard Pro V3 anger 2300 lumen med sin Cree XHP-50 diod. Alltså en enorm skillnad i ljus, men är det så? Både ja och nej!

Till att börja med så är det två olika ljusvärden som kommuniceras. Lumonite Compass R anger ett OTF värde (Out The Front) vilket är det verkliga ljusvärdet som man ser när man använder lampan. Lumonite kan därför ge 1200 Lumen i maxljus. När Armytek anger 2300 Lumen så är det diodens ljusstyrka, vilket man också skriver men om man inte är en ficklampsnörd är det lätt att gå vilse i djungeln. Många tillverkare anger diodens styrka vilket i sig är mer eller mindre helt irrelevant, det som spelar roll är OTF värdet som du faktiskt får när du använder ficklampan. Armyteks Wizard Pro V3s OTF värde är 1800 Lumen för den kallvita intensiteten (mer information längre ned). Det jämförbara OTF värdet blir därmed:
• Lumonite Compass R: 1200 Lumen
• Armytek Wizard Pro V3: 1800 Lumen

Det är alltså fortfarande en stor skillnad, och en skillnad man tydligt märker av när man använder ficklamporna praktiskt. 

Sedan finns det en faktor till som spelar in, nämligen värmeutveckling! Så här kraftiga dioder som går på maxfart alstrar värme, mycket värme! Både Armytek och Lumonite har intelligenta skyddskretsar. Armyteks skyddskrets övervakar temperatur och strömförbrukning i realtid och justerar ned ljusstyrkan när man närmar sig överhettning vilket sker vid 60ºC, vad detta i praktiken innebär är att ljusstyrkan på 1800 lumen oftast inte kan användas under lång tid, det beror helt enkelt på mängden kylning lampan får. En riktigt kall vinterdag så kommer Wizard Pro att kunna bibehålla ljusstyrkan länge eller till och med konstant medans i ett sämre ventilerat utrymme kommer lampan att sänka ljusstyrkan för att skydda sig. Däremot i det lägre Turbo läget så ger en Armytek Wizard Pro cirka 900 lumen som den kan stabilisera och använda sig av obegränsat. Armytek kallar själva sitt 1800 lumen läge ett helljusläge som på bilen, något man använder under en begränsad tid.

Ljusjämförelse maxläge:

armytek wizard pro v3, lumonite compass r ljus

Ljusjämförelse läge 2:

lumonite compass r test

Ljusjämförelse läge 3:

lumonite compass r ljusstyrka

 

Hur mycket ljus är lagom?

Det beror givetvis helt på vad du skall hitta på, hundpromenaden kräver inte mer än cirka 3-400 lumen, löpning lika så på kända stigar. För mycket ljus kommer att riskera att förblinda och blända mer än det gör nytta i många lägen. Vid eftersök eller avsökning av större områden under avgörande stunder så är det skönt att ha riktigt mycket kraft att ta till och där är Armytek betydligt kraftigare i sina högsta lägen som ses på bilderna ovan.

 

Ljusbild och räckvidd

Både Lumonite och Armytek får toppbetyg när det gäller synfält och ljusbild ingen av lamporna är ojämna i sina synfält. Tvärtom så ger dem ett avslappnat synfält utan gränser och tunnelseende som stör vid långvarig användning. Både Armytek och Lumonite använder sig av TIR optik (total internal reflection) som bryter ljuset via en lins och därmed tack vare utveckling av optiken kan ge den ljusbilden som tillverkaren önskar. Här både Armytek och Lumonite gjort läxan. Det är ett kombinationsljus med en hotspot i mitten och massvis med ströljus i kanterna. Hotspoten har inte heller en tydlig yttre gräns vilket vi gillar utan den flyter ut i ströljuset.

Synfälten är mycket breda och ger därmed ett mycket stort synfält. Inget behov av att röra på huvudet när den används som pannlampa för att få ljus runt stigen. 

Armytek Wizard Pro V3 ger maximalt 130 meters räckvidd på 1800 lumen och Lumonite Compass R sträcker sig till 115 meter vid 1200 lumen.

 

Användarvänlighet

Lumonite är enklare att använda, eftersom båda lamporna har flera ljusstyrkor att välja mellan så behövs en meny som möjliggör val av ljusläge. Lumonite Compass R har lite färre ljuslägen och får därför en enklare navigering men samtidigt tillräckligt många ljuslägen för de flesta användarna.

Lumonite har 5 olika ljusstyrkor att välja mellan, vi visar även battertiden för respektive ljusläge:

• Turbo - 1200 lumen 1t 40min
• High - 640 lumen 3t 40min
• Medium - 240 lumen 8t 40min
• Low - 80 lumen 40 timmar
• Moon - 5 lumen 600 timmar

Man når de olika ljuslägena genom att trycka på strömbrytaren i olika mönster.
• Ett klick startar Compass R på senast valda ljusstyrka (utom Turbo). 
• Håll inne strömbrytaren för att växla mellan High, Medium, Low och Moon. Släpp på önskad ljusstyrka.
• Dubellklick tar dig till Turboläget.

Armytek Wizard Pro V3 har hela 10 ljuslägen, nedan finns ljusstyrkorna och batteritider.

• Turbo 2 - 1800 lumen 1t
• Turbo 1 - 900 lumen 1t 40min
• Main 3, 390 lumen 4t
• Main 2, 165 lumen 10t 30min
• Main 1, 30 lumen 50t
• Firefly 3, 5,5 lumen 12 dagar
• Firefly 2, 1,5 lumen 40 dagar
• Firefly 3, - 0,15 lumen 200 dagar
• Strobe 1
• Strobe 2
• Strobe 3

 

Man når de olika ljuslägena genom att trycka på strömbrytaren i följande mönster. 
• Ett klick startar Wziard Pro V3 på senast valda ljusstyrka.
• Två snabba klick i påslaget eller avstängt läge startar lampan i Firefly-läge. Håll inne knappen för att växla mellan samtliga tre Firefly-lägen och släpp på önskad ljusstyrka.
• Två snabba klick i Firefly läge växlar till Main-lägen. Håll inne knappen för att växla mellan samtliga tre Main-lägen och släpp på önskad ljusstyrka. För att återgå till Firefly dubbelklicka igen på knappen.
• Tre snabba klick tar dig till Turbo-lägen. Håll inne knappen för att växla mellan de två Turbo-lägena.
• Fyra snabba klick tar dig till Strobe-lägen. Håll inne knappen för att växla mellan de tre olika Strobe-lägena.

Det krävs knappast en doktorsexamen i programmering för att klura ut hur Armytek fungerar men den har fler lägen och man behöver leka lite med den för att bli bekant med strukturen.

Färgtemperatur

Lumonite Compass R har en neutralvit färg på sin belysning, behaglig och effektiv intensitet på 5500K. Armytek Wizard Pro V3 kan beställas som antingen Kall Vit eller Varm Vit. Den kallt vita ligger mycket nära den färgtemperatur som Lumonite Compass R har och kan ses i bildjämförelsen nedan. Armyteks Varma vita har en betydligare varmare ton. I sin varmare ton har inte Armytek Wizard Pro V3 samma ljusstyrka längre utan tappar några procent och då även i räckvidd. Den varmvita är speciellt populär bland användare som använder lampan vid arbete. Den får inte samma bländande effekt mot exempelvis en vit bakgrund. Vi användning utomhus vid friluftsaktiviteter eller jakt föredrar vi den kallvita. Dock har en varmvit färg en något bättre effekt vid dimma då den inte bländar i dimman på samma sätt.

Utveckling & tillverkning

Armytek är i grunden ett kandensiskt företag, all utveckling och forskning utgår från Kanada men tillverkningen görs i Kina i Armyteks egna fabrik. Armytek är stolta över att ha egen kontroll över alla steg från utveckling till leverans.

Lumonite är ett finskt företag som utvecklar sina produkter i Finland och tillverkar dem i Kina hos en av världens största tillverkare av ficklampor. 

Man kommer alltså knappast att få några obehagliga överraskningar av vare sig Lumonite eller Armytek. De använder sig att förstklassiga komponenter och är utvecklade utifrån erfarenhet och kompetens. 

Pris

Armytek Wizard Pro V3 ligger i skrivande stund 999:- på kampanj men ordinarie pris ligger på 1099:- hos oss på Netjakt.

Lumonite Compass R kostar 1499:- hos oss på Netjakt.

Styrkor och svagheter

Armytek Wizard Pro V3

+ 10 års garanti
+ Tål mer stryk
+ Bättre batterindikator
+ Ljusstyrka
+ Billigare
+ Bättre lamphållare i pannbandet
- Krångligare användargränssnitt

Lumonite Compass R

+ Enklare användargränssnitt
+ Snyggare ytfinish
+ Bredare pannband
- Svagare ljusstyrka
- Dyrare

Vinnare och förlorare, finns det någon?

Oavsett vilken av ficklamporna du väljer lär du inte bli besviken. En multilampa blir oumbärlig när man väl vant sig med att ha en krokarna, den kan göra allt och dessutom i ett format som man alltid kan ha med sig. Efter att själv ha använt både Armytek Wizard Pro V3 och Lumonite Compass R under en längre tid så får man naturligtvis en favorit, i mitt fall är det Armyteken, den gör lite mer av allt, mer ljus, mer funktioner och en känsla av att vara lite mer robust. Med det sagt så har vi inte haft någon som helst indikation på att Lumonite skulle tåla mindre eller strula mer förutom att ytan repades när den sattes i sitt fäste för pannbandet. Att Armytek Wizard Pro V3 dessutom kostar betydligt mindre gör den naturligtvis till ett ekonomisk smartare val.

Handla tryggt

certifierad ehandel   Trygg E-Handel

klarna logo white

 

postnord logo footer

Om Oss

Om oss
Kontakta oss
Våra köpvillkor
Returformulär
Reklamation

Org. nummer: 556969-9845
Bankgiro: 251-2358
Swish: 1233005113
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Nyhetsbrev

Ta del av våra kampanjer!

Västra Rågdalsvägen 21
434 99 KUNGSBACKA
0300-323 400

Webbsida av Joomlaproffs.se