Kundtjänst: 0300-323 400 öppet helgfria vardagar 07-16

 

Rengöring av kikarsikte

De flesta av oss har suttit på pass och upptäckt att linserna på kikarsiktet är smutsiga. Det enda man hittar i byxfickorna är lite patroner... Det naturliga blir då ofta att använda skjortärmen för att gnugga bort smutsen. 

Tyvärr är inte smutsen det enda som försvinner när du gnuggar med skjortärmen. Ditt kikarsikte har i de allra flesta fall ytbehandlingar för att öka ljusgenomsläpp, förenkla vattenavrinning m.m. Just denna ytbehandlingen är ömtålig och ifall det ligger lite smuts på linsen som du sedan gnuggar runt med din smutsiga skjorta på så är den sannolikt skadad. För min del känns det lite onödigt att köpa ett fint kikarsikte och sedan skrubba bort en del av det man betalade för....

Rengöring av kikarsiktet på passet (undvik i möjligaste mån) 

Ifall du verkligen behöver göra rent kikarsiktet i skogen så rekommenderar vi en linspenna. De flesta linspennor har en liten borste på ena sidan och en bit microfiberduk i andra änden. Så länge linspennan är fräsch och ren så kommer den att göra rent siktet på ett sätt som du duger för jakt alla dagar i veckan. I vanliga fall brukar vi prata mycket om att man får vad man betalar för, linspennor är faktiskt lite av ett undantag. Köp hellre tre billiga än en dyr, allt eftersom du använt linspennan ett par gånger eller råkat smutsa ner den så släng den och använd en ny. En linspenna är perfekt att ha i fickan eller ryggsäcken vid all jakt där en kikare eller ett kikarsikte är med.


Exempel på linspenna:

Riktig rengöring av kikarsiktet hemma 

Att ett kikarsikte kan och skall vara ett högpresterande optisk redskap vet de flesta, men det är lätt att glömma att du bara får ut all prestanda du betalt för när linserna är rena. Nedsmutsning sker dessutom oftast gradvis vilket gör att försämringen ibland inte märks förrän man gjort rent siktet.

Steg 1: 

Rengör linserna på objektivet och okularet med hjälp av en borste med mjuka borst alternativt blås försiktigt rent linserna med en blåsbälg för optikrengöring alternativt luftspray på burk ifall det finns tillgängligt. Använd inte munnen för att blåsa eftersom du då smutsar ner ännu mer.

Steg 2:

Polera linserna försiktigt med en helt ren microfiberduk. Var noga med att duken inte är smutsig eller att duken smutsas ned vid kontakt med vapnet eller ytor runt linserna. När du använder microfiberduken så titta noga att inte smuts som legat mot tuben av okularet eller objektivet har frigjorts och åker med runt i din microfiberduk. Om smuts som legat i kanten kommit loss så blås försiktigt bort det enligt steg 1 och börja om, kontrollera även att putsduken är helt ren. Lägg inte för stort tryck på ytan utan upprepa istället rörelsen.

I de flesta fall är linserna på kikarsiktet vid det här laget helt rena och fria från smuts. Ifall det sitter envisa vattenfläckar eller andra fläckar som kräver rengöringsmedel så rekommenderar vi att man i första hand använder rengöringsmedel som är rekommenderade av tillverkaren till kikaren eller kikarsiktet. Alla ytbehandlingar är individer och den enda som riktigt kan råda är tillverkaren. 

De flesta gångerna efter en rengöring blir det en aha upplevelse när man sedan tittar igenom kikaren eller kikarsiktet. Smuts byggs upp gradvis och man vänjer sig.

Rengör gärna ofta, dels för att hålla linserna rena och även för att förenkla rengöringen.

Handla tryggt

certifierad ehandel   Trygg E-Handel

klarna logo white

 

postnord logo footer

Om Oss

Om oss
Kontakta oss
Våra köpvillkor
Returformulär
Reklamation

Org. nummer: 556969-9845
Bankgiro: 251-2358
Swish: 1233005113
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Nyhetsbrev

Ta del av våra kampanjer!

Västra Rågdalsvägen 21
434 99 KUNGSBACKA
0300-323 400

Webbsida av Joomlaproffs.se