Uncategorised

Test Lumonite Compass R och Armytek Wizard Pro V3

Multilampornas multilampor!

Ifall du står i begrepp att köpa en multilampa eller pannlampa med suverän prestanda och högsta tänkbara kvalitet är det mycket troligt att du kommit i kontakt med både Lumonite Compass R och Armytek Wizard Pro V3. Vi har haft nöjet att få använda dem både sida vid sida under några månader och prova dem till vardags såväl som jakt. 

Lika som bär! Lumonite Compass R och Armytek Wizard Pro V3 är minst sagt lika, de har samma utformning och utseende men det skiljer en del mellan de olika modellerna. Vi skall försöka dela med av oss av de likheter och olikheter som vi upptäckt när vi använt ficklamporna till vardags och jakt. Övergripande känsla Båda lamporna är små, smidiga och lätta att ha med i vardagen. Sånär som på 4 millimeters skillnad i längd där Lumonite är aningen kortare så känns de vikt och storleksmässigt mer eller mindre identiska. Armytek Wizard Pro väger 110 gram inklusive det medföljande batteriet och Lumonite Compass R väger 101 gram. Inte heller viktmässigt är det alltså någon avgörande skillnad. Ytbehandling Ytbehandlingen skiljer dem däremot åt. Lumonite Compass R har en anodiserad svart blank yta. Armytek Wizard har en hårdanodiserad yta med matt finish. Armytek själva benämner den som en Grade III ytbehandling som ger en extremt tålig yta. Vilken klass som Lumonite använder på anodiseringen har vi inte kunnat hitta. Ifall man gillar en blank eller matt yta är givetvis en smaksak, vi tycker att den matta ger ett lite bättre grepp när den ligger i handen medans den blanka från Lumonite kan se lite trevligare ut. Armytek har varit den lampan som tagit mest stryk, anledningen kommer vi till senare och anodiseringen håller verkligen för i princip all våldsam hantering. Den matta ytan kan se lite risig ut efter ett tag men blir som ny när man torkar av den efter användning. Magnetisk laddkontakt Både Lumonite Compass R och Armytek Wizard har utrustats med en magnetisk bottenkontakt, detta är en av nycklarna till att det är två riktigt mångsidiga lampor. Förutom att ficklamporna laddas via den magnetiska bottenkontakten så kan dem även fästas mot alla magnetiska ytor, suveränt när man behöver ljus vid arbete men inte vill hålla i lampan eller ha den i sitt pannband. Båda magneterna är rejält starka och håller utan problem respektive lampor i valfritt läge. Både Lumonite Compass R och Armytek Wizard Pro V3 levereras med laddkabel med USB ände. Dessa kan anslutas till alla USB adaptrar, man kan alltså ladda dem i allt från datorn, en extern power bank, mobilladdare med USB kontakt, 12V billaddare med USB kontakt och så vidare. Smidigt och mångsidigt precis som resten av lamporna. Både Lumonites och Armyteks laddkontakt lyser för att indikera laddstatus, grönt ljus betyder fulladdat batteri, rött ljus betyder laddande batteri. Ingen osäkerhet på ifall batteriet är färdigladdat eller inte.

Medföljande tillbehör Armytek Wizard Pro V3 och Lumonite Compass R kommer med rikligt med tillbehör. De är kompletta vid leverans för användning och dessutom så är det som skickas med i leveransen av mycket hög och genomtänkt kvalitet.  Armytek Wizard Pro V3:• Wizard Pro V3 ficklampa• Laddkabel med USB kontakt• Armytek 18650 batteri 3200mAh• Handledsrem• Bältesclips• Pannband inklusive fäste för lampan• Hjässband till pannbandet• Armband• 2 extra O ringar till bottenstycket• Bruksanvisning på engelska Lumonite Compass R:• Lumonite Compass R ficklampa• Laddkabel med USB kontakt• Lumonite 18650 batteri 3500mAh• Bältesclips• Pannband inklusive fäste för lampan• Hjässband till pannbandet• 2 extra O ringar till bottenstycket• Bruksanvisning på svenska De viktiga bitarna medföljer båda ficklamporna, Armytek skickar även med ett armband men har ett aningen mindre batteri med i leveransen.

Garanti Armytek lämnar hela 10 års garanti på sin Wizard Pro V3, Lumonite lämnar 5 års garanti på Compass R. En garanti på 10 år som täcker hela lampan är imponerande att få med sin Armytek Wizard Pro. Undantaget hos båda är batterier som har 2 års garanti samt tryckknappar.

Stötskydd och fuktskydd När det gäller hur mycket stryk och vatten lamporna tål så leder Armytek. Armytek Wizard Pro har IP68 klassning vilket är den högsta klassningen som går att uppnå för både damm och fukt. Tack vare klassningen är den absolut vatten och dammtät. Den har utrustats med en speciell gänga i bottenstycket samt en O-ring och en extra L formad packning runt optiken för att uppnå klassningen. Armytek Wizard Pro V3 är dessutom fallskyddad för fritt fall mot hårt underlag från 10 meters höjd! Det tillsammans med 10 års garanti ger ett förtroende i att Armytek litar på robustheten i sin Wizard Pro V3. Den är även vattentät till 10 meters djup och går att använda ned till 10 meters vattendjup.  Lumonite är IPX8 klassad och är därmed vattentät ned till minst 1,5 meter om inte mer anges och mer information har vi inte kunnat finna om produkten. Lumonite anger inte heller något fallskydd som lampan är testad för. När en tillverkare anger att deras produkt klarar fall från 10 meter så blir man barnsligt sugen på att testa om det funkar i verkligheten. Vi har upprepade gånger kastat Armytek Wizard Pro V3 rakt upp i luften och låtit den landa på allt mellan asfalt, betong och grus. Funktionen är precis som innan, perfekt och det som kanske förvånar mest är att till och med ytbehandlingen har klarat smällarna förutom ett par mycket små märken efter asfaltssmällarna. Nu är detta knappast något som Armytek har tänkt sig som normal användning och inget vi kan rekommendera användare att göra för skoj skull.

Batteriindikator Både Armytek och Lumonite har batterindikator. Det skiljer en del i hur batteriindikatorn fungerar dem emellan, Armytek har en flerfägad batteriindikator i den gula strömbrytaren. När lampan är igång så blinkar strömbrytaren i olika fäger. Se nedan för exakt funktion. Lumonite har en funktion som visar batterinivån om man aktiverar eller avaktiverar knapplåset. Ljusdioden blinkar då ett antal gånger och man kan på så vis förstå batterinivån. Armyteks batteriindikator är helt klart mer intiutiv och igång så fort lampan är igång vilket vi tycker är enklare och snabbare.  Funktion Lumonite batterindikator:Vid aktivering/avvaktivering av knapplås visas batterinivån genom att dioden blinkar 1-5 gånger.• 1 blink = 20% batteri återstående• 2 blink = 20-40% batteri återstående• 3 blink = 40-60% batteri återstående• 4 blink = 60-80% batteri återstående• 5 blink = 80-100% batteri återstående Funktion Armyteks batteriindikator:När lampan är i drift visas automatiskt batterinivån på Armytek genom att strömbrytaren blinkar.• Grönt blink var femte sekund: 75-100% batterikapacitet• Gult blink var femte sekund: 25-75% batterikapacitet• Gult blink varannan sekund: 10-25% batterikapacitet• Rött blink varje sekund: 0-10% batterikapacitet. Armytek visar alltså sin batterikapacitet under hela användningen av lampan. Lumonites batteriindikator kräver att man aktiverar/avvaktiverar knapplåset för att se batteristatus.

Pannband Eftersom både Lumonite Compass R och Armytek Wizard Pro V3 kommer att användas som pannlampa en hel del är pannbanden mycket viktiga ingredienser. Båda har riktigt bra, stabila och sköna huvudställningar. Båda består av ett pannband med ett hjässband som kan användas och med fördel bör användas vid stor rörlighet typ löpning eller jakt. Man får en mer stabil funktion och lampan sitter helt suveränt. Lumonites pannband är lite bredare än Armyteks, Lumonites är 30mm brett och Armyteks är 25mm brett, det i sig borgar för ett lite bättre stöd.  I pannbanden sätter man även lamphållaren som håller fast lampan. Lumonites är gjord i bladstål, vilket vid första anblick såg ut som en bättre lösning eftersom Armyteks är tillverkad av plast. Dock så lyckades Lumoniten bli repad när man satte i den i lamphållaren och med tanke på att lampan skall åka i och ur sitt fäste ofta så blir det givetvis trist om en såpass dyr lampa blir repig och ful. Armyteks plasthållare gav först ett lite skeptiskt intryck med tanke på att den var gjord av plast men den fyller funktionen och ändrar inte riktning på lampan även vid mycket rörelse.

Ljusstyrka - OTF, Diod, Lumen och lumen? Här kan det bli rörigt! Lumonite anger att deras Compass R ger 1200 lumen med sin "High Power Led" diod. Armytek Wizard Pro V3 anger 2300 lumen med sin Cree XHP-50 diod. Alltså en enorm skillnad i ljus, men är det så? Både ja och nej! Till att börja med så är det två olika ljusvärden som kommuniceras. Lumonite Compass R anger ett OTF värde (Out The Front) vilket är det verkliga ljusvärdet som man ser när man använder lampan. Lumonite kan därför ge 1200 Lumen i maxljus. När Armytek anger 2300 Lumen så är det diodens ljusstyrka, vilket man också skriver men om man inte är en ficklampsnörd är det lätt att gå vilse i djungeln. Många tillverkare anger diodens styrka vilket i sig är mer eller mindre helt irrelevant, det som spelar roll är OTF värdet som du faktiskt får när du använder ficklampan. Armyteks Wizard Pro V3s OTF värde är 1800 Lumen för den kallvita intensiteten (mer information längre ned). Det jämförbara OTF värdet blir därmed:• Lumonite Compass R: 1200 Lumen• Armytek Wizard Pro V3: 1800 Lumen Det är alltså fortfarande en stor skillnad, och en skillnad man tydligt märker av när man använder ficklamporna praktiskt.  Sedan finns det en faktor till som spelar in, nämligen värmeutveckling! Så här kraftiga dioder som går på maxfart alstrar värme, mycket värme! Både Armytek och Lumonite har intelligenta skyddskretsar. Armyteks skyddskrets övervakar temperatur och strömförbrukning i realtid och justerar ned ljusstyrkan när man närmar sig överhettning vilket sker vid 60ºC, vad detta i praktiken innebär är att ljusstyrkan på 1800 lumen oftast inte kan användas under lång tid, det beror helt enkelt på mängden kylning lampan får. En riktigt kall vinterdag så kommer Wizard Pro att kunna bibehålla ljusstyrkan länge eller till och med konstant medans i ett sämre ventilerat utrymme kommer lampan att sänka ljusstyrkan för att skydda sig. Däremot i det lägre Turbo läget så ger en Armytek Wizard Pro cirka 900 lumen som den kan stabilisera och använda sig av obegränsat. Armytek kallar själva sitt 1800 lumen läge ett helljusläge som på bilen, något man använder under en begränsad tid.

Ljusjämförelse maxläge:

Ljusjämförelse läge 2:

Ljusjämförelse läge 3:

  Hur mycket ljus är lagom? Det beror givetvis helt på vad du skall hitta på, hundpromenaden kräver inte mer än cirka 3-400 lumen, löpning lika så på kända stigar. För mycket ljus kommer att riskera att förblinda och blända mer än det gör nytta i många lägen. Vid eftersök eller avsökning av större områden under avgörande stunder så är det skönt att ha riktigt mycket kraft att ta till och där är Armytek betydligt kraftigare i sina högsta lägen som ses på bilderna ovan.  

Ljusbild och räckvidd Både Lumonite och Armytek får toppbetyg när det gäller synfält och ljusbild ingen av lamporna är ojämna i sina synfält. Tvärtom så ger dem ett avslappnat synfält utan gränser och tunnelseende som stör vid långvarig användning. Både Armytek och Lumonite använder sig av TIR optik (total internal reflection) som bryter ljuset via en lins och därmed tack vare utveckling av optiken kan ge den ljusbilden som tillverkaren önskar. Här både Armytek och Lumonite gjort läxan. Det är ett kombinationsljus med en hotspot i mitten och massvis med ströljus i kanterna. Hotspoten har inte heller en tydlig yttre gräns vilket vi gillar utan den flyter ut i ströljuset. Synfälten är mycket breda och ger därmed ett mycket stort synfält. Inget behov av att röra på huvudet när den används som pannlampa för att få ljus runt stigen.  Armytek Wizard Pro V3 ger maximalt 130 meters räckvidd på 1800 lumen och Lumonite Compass R sträcker sig till 115 meter vid 1200 lumen.  

Användarvänlighet Lumonite är enklare att använda, eftersom båda lamporna har flera ljusstyrkor att välja mellan så behövs en meny som möjliggör val av ljusläge. Lumonite Compass R har lite färre ljuslägen och får därför en enklare navigering men samtidigt tillräckligt många ljuslägen för de flesta användarna. Lumonite har 5 olika ljusstyrkor att välja mellan, vi visar även battertiden för respektive ljusläge: • Turbo - 1200 lumen 1t 40min• High - 640 lumen 3t 40min• Medium - 240 lumen 8t 40min• Low - 80 lumen 40 timmar• Moon - 5 lumen 600 timmar Man når de olika ljuslägena genom att trycka på strömbrytaren i olika mönster. • Ett klick startar Compass R på senast valda ljusstyrka (utom Turbo). • Håll inne strömbrytaren för att växla mellan High, Medium, Low och Moon. Släpp på önskad ljusstyrka.• Dubellklick tar dig till Turboläget. Armytek Wizard Pro V3 har hela 10 ljuslägen, nedan finns ljusstyrkorna och batteritider. • Turbo 2 - 1800 lumen 1t• Turbo 1 - 900 lumen 1t 40min• Main 3, 390 lumen 4t• Main 2, 165 lumen 10t 30min• Main 1, 30 lumen 50t• Firefly 3, 5,5 lumen 12 dagar• Firefly 2, 1,5 lumen 40 dagar• Firefly 3, - 0,15 lumen 200 dagar• Strobe 1• Strobe 2• Strobe 3   Man når de olika ljuslägena genom att trycka på strömbrytaren i följande mönster. • Ett klick startar Wziard Pro V3 på senast valda ljusstyrka.• Två snabba klick i påslaget eller avstängt läge startar lampan i Firefly-läge. Håll inne knappen för att växla mellan samtliga tre Firefly-lägen och släpp på önskad ljusstyrka.• Två snabba klick i Firefly läge växlar till Main-lägen. Håll inne knappen för att växla mellan samtliga tre Main-lägen och släpp på önskad ljusstyrka. För att återgå till Firefly dubbelklicka igen på knappen.• Tre snabba klick tar dig till Turbo-lägen. Håll inne knappen för att växla mellan de två Turbo-lägena.• Fyra snabba klick tar dig till Strobe-lägen. Håll inne knappen för att växla mellan de tre olika Strobe-lägena. Det krävs knappast en doktorsexamen i programmering för att klura ut hur Armytek fungerar men den har fler lägen och man behöver leka lite med den för att bli bekant med strukturen.

Färgtemperatur Lumonite Compass R har en neutralvit färg på sin belysning, behaglig och effektiv intensitet på 5500K. Armytek Wizard Pro V3 kan beställas som antingen Kall Vit eller Varm Vit. Den kallt vita ligger mycket nära den färgtemperatur som Lumonite Compass R har och kan ses i bildjämförelsen nedan. Armyteks Varma vita har en betydligare varmare ton. I sin varmare ton har inte Armytek Wizard Pro V3 samma ljusstyrka längre utan tappar några procent och då även i räckvidd. Den varmvita är speciellt populär bland användare som använder lampan vid arbete. Den får inte samma bländande effekt mot exempelvis en vit bakgrund. Vi användning utomhus vid friluftsaktiviteter eller jakt föredrar vi den kallvita. Dock har en varmvit färg en något bättre effekt vid dimma då den inte bländar i dimman på samma sätt.

Utveckling & tillverkning Armytek är i grunden ett kandensiskt företag, all utveckling och forskning utgår från Kanada men tillverkningen görs i Kina i Armyteks egna fabrik. Armytek är stolta över att ha egen kontroll över alla steg från utveckling till leverans. Lumonite är ett finskt företag som utvecklar sina produkter i Finland och tillverkar dem i Kina hos en av världens största tillverkare av ficklampor.  Man kommer alltså knappast att få några obehagliga överraskningar av vare sig Lumonite eller Armytek. De använder sig att förstklassiga komponenter och är utvecklade utifrån erfarenhet och kompetens. 

Pris Armytek Wizard Pro V3 ligger i skrivande stund 999:- på kampanj men ordinarie pris ligger på 1099:- hos oss på Netjakt. Lumonite Compass R kostar 1499:- hos oss på Netjakt.

Styrkor och svagheter Armytek Wizard Pro V3 + 10 års garanti+ Tål mer stryk+ Bättre batterindikator+ Ljusstyrka+ Billigare+ Bättre lamphållare i pannbandet- Krångligare användargränssnitt Lumonite Compass R + Enklare användargränssnitt+ Snyggare ytfinish+ Bredare pannband- Svagare ljusstyrka- Dyrare Vinnare och förlorare, finns det någon? Oavsett vilken av ficklamporna du väljer lär du inte bli besviken. En multilampa blir oumbärlig när man väl vant sig med att ha en krokarna, den kan göra allt och dessutom i ett format som man alltid kan ha med sig. Efter att själv ha använt både Armytek Wizard Pro V3 och Lumonite Compass R under en längre tid så får man naturligtvis en favorit, i mitt fall är det Armyteken, den gör lite mer av allt, mer ljus, mer funktioner och en känsla av att vara lite mer robust. Med det sagt så har vi inte haft någon som helst indikation på att Lumonite skulle tåla mindre eller strula mer förutom att ytan repades när den sattes i sitt fäste för pannbandet. Att Armytek Wizard Pro V3 dessutom kostar betydligt mindre gör den naturligtvis till ett ekonomisk smartare val.

Continue reading

Spartan Precision Sverige

Spartan Precision Equipment gör troligen världens bästa skjutstöd för kräsna jägare. Alla Spartans produkter är mångsidiga, innovativa, pålitliga och lätta.  Vi på Netjakt AB är stolta över att vara distributör för Spartan Precision i Sverige. Varmt välkomna att kontakta oss för mer information om produkterna eller vill handla dem ivår webshop. Har du en jaktbutik och vill bli återförsäljare? Varmt välkommen att kontakta oss!

Spartan produkter

Letar du efter en bipod i kolfiber som är mångsidig, lätt och pålitlig så kan du sluta leta. Spartan har tillverkat den åt dig och den går att få till massor av olika adapters. 

Spartan Pro Hunt har alla fördelarna som Spartan Javelin har men även en ny låsning av benens längdjustering samt löstagbara ben. Benen låses även i utvinklat läge tills man aktivt stänger dem med en knapp. Låg vikt suveränt stöd!

Spartan Javelin Lite är en förenklad Javelin bipod utan möjlighet att justera längden på benen. Benen kommer dock att kunna bytas och kan då variera i längd. 

Spartan 300 skiljer sig från övriga Spartan bipods i och med att den kan vikas in under förstocken. Spartans styrka är deras magnetfäste och även Spartan 300 har magnetkontakten men kan vikas vid behov.

Med en Spartan Davros kan du göra om din bipod, tripod eller Primos Triggerstick till att passa Spartans magnetiska adaptersystem. Man kan då exempelvis ha en Javelin för situationer där den passar och sedan använda samma adapter för att skjuta med en Primos Triggerstick.

Spartan Precision Equipment erbjuder ett stort utbud av adapters. Vi hjälper er gärna att hitta rätt adapter för ert vapen! Oavsett ifall ni vill ha en infälld adapter eller utanpåliggande så finns lösningar för de flesta.

Spartan Precisions patenterade magnetiska system En av funktionerna som gör Spartan Precisions produkter unika och otroligt smarta är deras magnetiska adapters. Det låter kanske inte så otroligt men tack vare magneten så sitter bara bipoden på vapnet i samband med skytte. Vid förflyttning, ansmygning och rörliga delar av jakten så har man sin bipod i en benficka, väska eller ett bälteshölster. När man väl är i skjutläge så klickar man fast bipoden på en sekund i en adapter på vapnet. Fördelen blir att man slipper ha en fast monterad bipod som skaver på kläder och ryggsäck när vapnet bärs i vapenrem. 

Spartan tillbehör

Ifall du vill kunna bredda användningsområdet på din Spartan Javelin kan du byta ut benen. Det finns höjder mellan 20 till 70cm. Det innebär att du kan täcka av liggande upp till sittande med en och samma bipod.

Bär din Javelin när den inte är monterad i ett snyggt läderhölster av hög kvalitet och med fint hantverk. Du kan snabbt nå din bipod om skjutläge uppstår.

Bär din Spartan 300 när den inte är monterad i ett snyggt läderhölster av hög kvalitet och med fint hantverk. Du kan snabbt nå din bipod om skjutläge uppstår.

Lite om Mr G, Spartans grundare

Mr G eller Rob Gearing som han egentligen heter har en bakgrund inom flygindustrin men har hela tiden haft sin passion inom friluftsliv. För honom spelar det ingen roll om det är jakt, skytte, flugfiske eller klättring. Mr G har rest till några av världens mest otillgängliga platser med antingen ett gevär, fiskespö eller klättringsrep till hands. En passionerad individ som drivs av att utveckla perfekta redskap som skall fungera lika bra som de ser ut!

Mer om Spartan Precision Equipment

Spartan Precision Equipments filosofi; "Skapa rätt design, använd de bästa materialen för att få det bästa resultatet. Bli aldrig arrogant och lyssna noggrant på våra användare." Med dessa ord i tanken började Rob bygga sitt eget Spartan emperium, snabbt fick han ett världspatent samt en del hjälp av en designer av Satelliter. Inom kort var första generationen av bipods ute på marknaden och sålde hela 3000 enheter de första två åren.  Tack vare att lyhört lyssna till användarnas önskemål och ständigt sträva efter att utveckla produkterna till perfektion har Spartan utvecklats till vad de är idag. Bara Javelin bipod har sålts i mer än 35.000 exemplar fram tills 2019! Resultatet har blivit en möjlighet att utveckla nya Spartan produkter inom nya produktområden. Spartans produkter används nu av flera toppnamn inom jaktvärlden och har fått stor publicitet tack vare produkternas funktionalitet och utformning. Spartan Javelin anses av många vara “the best hunting bipod on the planet”.  Idag arbetar Spartan med några av världens ledande tillverkare av vapen, se Spartans hemsida för att få en inblick i vilka vapentillverkare vi samarbetar med och listan växer hela tiden. Vi på Spartan har arbetat flitigt i det dolda, designat, byggt, testat, omvärderat, omdesignat och gjort nya tester tills vi är nöjda med produkterna som skall ut till er användare! Spartan Precision Equipments produkter distribueras i Sverige av Netjakt AB.

Continue reading

Trygg e-handel - Vad innebär certifieringen?

E-handel

Trygg e-handel är en certifiering för e-handels företag. E-handels företag är företag som säljer varor och tjänster via en butik på internet (Distanshandel). E-handel bygger på precis samma princip som traditionell postorder, skillnaden är att varorna uppvisas på en hemsida samt att köpeavtalet ingås direkt på hemsidan.

Det finns idag tusentals aktörer som säljer varor & tjänster på Internet i Sverige och de flesta är seriösa. För att skydda dina personuppgifter och andra känsliga uppgifter är det dock viktigt att du vet vem du lämnar uppgifterna till. Du kanske också vill känna trygghet i att företaget kommer leverera varor inom avtalad tid och att du kommer kunna få hjälp efter köpet om något skulle vara fel.

Trygghet

Certifieringen Trygg e-handels syfte är att hjälpa dig som konsument välja rätt e-handelsföretag när du handlar så att du kan känna dig trygg och säker även efter du tryckt på "köp". Trygg e-handels målsättning är att det skall kännas lika tryggt och säkert att handla på Internet som i vanlig fysisk butik.

När du handlar från ett företag som har certifieringen Trygg e-handel så innebär det att företaget genom ett avtal förbundit sig att följa en rad krav. Endast stabila och seriösa e-handels företag har rätten att bära certifieringen Trygg e-handel.

Trygg e-handels krav är utformade för att du som konsument skall känna till och ta tillvara dina rättigheter när du handlar via internet. Bland annat ställs krav på att företaget skall vara tydlig med sin identitet, ha säkra rutiner för hantering av personuppgifter, använda säkra betalningslösningar samt ha en stabil ekonomi.

Fullständig förteckning av Trygg e-handels krav.

Säkerhet

Svensk Distanshandel kontrollerar att kraven följs av de certifierade företagen genom kreditkontroller, provköp samt utredningar vid misstanke om brister. För att ge dig en extra trygghet tar Trygg e-handel emot klagomål från dig som konsument.

Om du klagar på ett företag som har certifieringen Trygg e-handel och det visar sig att företaget handlat felaktigt/i strid med kraven som ställs får företaget en "prick" i vårt register. Vid allvarliga brister kan certifieringen återkallas med omedelbar verkan. Allt detta sammantaget gör att du som konsument kan känna dig säker på att endast seriösa företag bär Trygg e-handel symbolen.

Trygg e-handel symbolen

För att kontrollera att symbolen är äkta klickar du/håller muspekar över Trygg e-handel symbolen. Se exempel här. Varje anslutet företag har ett unikt certifikat på domänen tryggehandel.se.

Var hittar jag Trygg e-handel certifierade företag?

Du hittar alla certifierade företag här. Företaget är indelande i kategorier efter sortiment så att du lättare skall kunna hitta företag som säljer de varor & tjänster du är intresserad av!

Hoppsan.... Länken har flyttats!

Använd gärna menyn ovan för att komma till den produkten du ville titta på!

2016-02-10 släppte vi på Netjakt vår nya hemsida, vi har byggt om menystrukturen en del för att förenkla för dig som kund. Det innebär att många av de indexerade länkarna hos Google inte kommer att fungera under en tid.

Ifall du hamnat här så är det med största sannolikhet inte på grund av att innehållet saknas! Det har helt enkelt bytt plats och ompekningar har inte trätt i kraft ännu.

Vi arbetar hårt med omlänkningar men det tar lite tid innan det slår igenom.

Aktuella kampanjer

Förutom kikarsikten så erbjuder Netjakt ett stort antal olika baser, skenor och fästen! Vi vill givetvis kunna erbjuda våra kunder bra paketlösningar med alltifrån infästning till kikarsikten och erbjuder därför lite olika paketpriser. 
 

KAMPANJ 1:

Paketkampanj 7.500, 595 kronor i rabatt på valfritt fäste!

Ifall du köper ett kikarsikte hos oss som kostar minst 7500 kronor inklusive moms hos oss får du 595 kronor i paketrabatt i samband med köp av valfritt fäste! 

Så här gör du för att ta del av kampanjen: 
Lägg till kikarsiktet och det fäste eller fästen du valt i varukorgen. I kassan vid utcheckning finns ett fält för kupong, skriv där kampanjnamnet (nedan) och tryck spara. OBS, namnet måste anges exakt som skrivet nedan inklusive eventuella punkter.

Kupongnamn:

Paket 7.500

OBS! Kampanjen gäller inte kikarsikten från Meopta! Samtliga andra kikarsikten går att köpa tillsammans med kampanjen. I de fall kupongen använts tillsammans med en produkt från Meopta kommer vi på Netjakt att manuellt att ta bort kampanjen från beställningen och kontakta kunden.

 

KAMPANJ 2:

Paketkampanj 10.000, 1.000 kronor i rabatt på valfritt fäste!

Köp ett kikarsikte för 10.000 kronor och får 1.000 kronor i rabatt på valfritt fäste!
Ifall du köper ett kikarsikte hos oss som kostar minst 10.000 kronor inklusive moms hos oss får du 1000 kronor i paketrabatt i samband med köp av valfritt fäste! 

Så här gör du för att ta del av kampanjen: 
Lägg till kikarsiktet och det fäste eller fästen du valt i varukorgen. I kassan vid utcheckning finns ett fält för kupong, skriv där kampanjnamnet (nedan) och tryck spara. OBS, namnet måste anges exakt som skrivet nedan inklusive eventuella punkter.

Kupongnamn:

Paket 10.000

OBS! Kampanjen gäller inte kikarsikten från Meopta! Samtliga andra kikarsikten går att köpa tillsammans med kampanjen. I de fall kupongen använts tillsammans med en produkt från Meopta kommer vi på Netjakt att manuellt att ta bort kampanjen från beställningen och kontakta kunden.
 

KAMPANJ 3:

Paketkampanj 15.000, 1.500 kronor i rabatt på valfritt fäste!

Köp ett kikarsikte för 15.000 kronor och får 1.500 kronor i rabatt på valfritt fäste!
Ifall du köper ett kikarsikte hos oss som kostar minst 15.000 kronor inklusive moms hos oss får du 1500 kronor i paketrabatt i samband med köp av valfritt fäste! 

Så här gör du för att ta del av kampanjen: 
Lägg till kikarsiktet och det fäste eller fästen du valt i varukorgen. I kassan vid utcheckning finns ett fält för kupong, skriv där kampanjnamnet (nedan) och tryck spara. OBS, namnet måste anges exakt som skrivet nedan inklusive eventuella punkter.

Kupongnamn:

Paket 15.000

OBS! Kampanjen gäller inte kikarsikten från Meopta! Samtliga andra kikarsikten går att köpa tillsammans med kampanjen. I de fall kupongen använts tillsammans med en produkt från Meopta kommer vi på Netjakt att manuellt att ta bort kampanjen från beställningen och kontakta kunden.

Ställa in skärpan på ditt kikarsikte

Längst bak på okularet finns det nästan uteslutande en ring att ställa skärpan med. Vi har hört lika många teorier om att ställa in skärpan som det finns användare. Ifall ditt nya kikarsikte kom med en bra manual brukar det täckas i manualen men i annat fall så kommer vårt sätt här.

Steg 1

Hitta fokusringen på okularet (sitter normalt sett allra längst bak).

Steg 2

Finn en slät yta med en jämn ljus färg som kan ge bra kontrast mot riktmedlet. Ofta kan en blå himmel eller en vit vägg vara utmärkt.

Steg 3

Sikta på ditt valda mål och skruva på fokusringen. Det du söker efter är att riktmedlet blir skarpt i kontrast mot sin bakgrund. Det luriga är att ögat vill hjälpa dig och kommer att anstränga sig för att skapa en skarp bild av riktmedlet. Det är därför viktigt att inte titta på riktmedlet mer än 1-2 sekunder utan att lyfta bort blicken och hela tiden göra om.

Upprepar steg 3 tills du är bekväm med skärpan. Underskatta inte ögats förmåga att anpassa sig och finna skärpa utan var noga med att lyfta bort blicken och justera tills du hittar läget där du har skärpa omedelbart när ögat kommer tillbaka på ritkmedlet utan att ögat hinner anpassa sig. Det är då du har hittat rätt.

Steg 4

Ifall din fokusjustering har en låsning så lås nu skärpe / fokusringen. Det är dock ovanligt att de har låsningar och jag rekommenderar därför att man i annat fall ser till att markera sin inställning på något sätt. Justeringen kommer att ändra sig när vapnet åker i och ur ett vapenfodral.

Lycka till!

Inskjutning av kikarsikte

Att skjuta in ett kikarsikte skall vara snabbt och enkelt. Ifall man gjort det någon gång tidigare med gott resultat så är denna lilla guiden meningslös men vi kanske har ett tips eller två för att förenkla din inskjutning. När väl ditt nya kikarsikte är monterat så rekommenderar vi dig att följa denna enkla guide till att snabbt och enkelt få ditt sikte inställt efter ditt vapen och din ammunition.

Detta inskjutningsalternativ är inte det traditionella sättet att skjuta in ett kikarsikte men ifall du har ett bra stöd och är en van skytt så är det överlägset i snabbhet och åtgång av ammunition.

Steg 1

När kikarsiktet är monterat så brukar vi grovinställa det, antingen hemma ifall du har fritt synfält utanför ett fönster eller på skjutbanan. Enklaste sättet att göra det på är att ta ut vapnets slutstycke och lägga vapnet vilandes i ett stabilt stöd. Ifall du använder benstöd så är dessa utmärkta att använda som främre stöd och sedan en sandsäck, hård kudde eller annat stöd under kolven bak. Du skall alltså inte behöva hålla i vapnet i detta steg!

Rikta sedan in pipan (genom att titta igenom pipan) mot ett tydligt mål på cirka 100-200 meters avstånd. Titta igenom kikarsiktet (utan att vidröra vapnet), ser du samma sak som du såg igenom pipan? Med största sannolikhet så ser du inte samma sak utan pipans riktlinje stämmer inte med målet du har i riktpunkten i kikarsiktet. Använd kikarsiktets höjd och vindrattar för att vrida dig tills du ser samma sak i pipan som i kikarsiktet. Säkerställ att vapnet inte flyttat sig utan att du faktiskt ser samma sak igenom pipan som igenom kikarsiktet.

Med denna grovinställning kommer du att vara på tavlan och förhoppningsvis ganska nära målet ifall du varit noggrann med att se samma objekt i pipan som kikarsiktet. Hur noggrann du är med centrering i pipan av målet och målets storlek har betydelse.

Steg 2

Skjut tre (1*) skott mot en tavla på 100 meters avstånd. Det är viktigt att du sitter bra och har ett stabilt skjutstöd för att säkerställa att du kan lita på dina skott. Strunta i var träffarna sitter, skruva inte på vare sig höjd eller vindrattarna på kikarsiktet ännu.

* Vana skyttar med bra stöd avlossar oftast bara ett skott i detta läget då de är säkra på vapnet och sin förmåga att skjuta. Med tanke på att vi givetvis säkerställer inställningen senare så är det inte fel att endast använda ett skott. Vi skulle dock inte rekommendera det i de fall man inte är en van skytt med bra stöd.

Steg 3

Lägg bössan i ett stabilt stöd (utan att du behöver hålla i det) där kikarsiktets riktpunkt siktar på exakt den punkten som du siktade på när du avlossade dina tre (eller 1) skott. Det är nu mycket viktigt att vapnet ligger i ett såpass stabilt stöd att du försiktigt kan skruva på vind och höjdrattar utan att vapnet flyttar på sig. 

Säkerställ att kikarsiktet fortfarande pekar på den punkt du siktade på när du avlossade dina skott, vrid sedan med hjälp av vind och höjdrattarna tills riktpunkten (exempelvis hårkors beroende på riktmedel) mitt i kikarsiktet flyttats till mitten av din träffbild. 

Steg 4

Skjut återigen tre skott för att säkerställa att du lyckats flytta riktpunkten utan att vapnet flyttade sig. Ifall stödet var bra och du lyckades så kommer det nu att vara inskjutet, om inte så repetera steg 2-4.

Vi brukar som regel lyckas med denna metod med ett skott på första försöket även om stödet bara är sandsäckar så länge man är noggrann. Det sparar både på skott och tid att lyckas direkt! 

Lycka till! 

 

Rengöring av kikarsikte

De flesta av oss har suttit på pass och upptäckt att linserna på kikarsiktet är smutsiga. Det enda man hittar i byxfickorna är lite patroner... Det naturliga blir då ofta att använda skjortärmen för att gnugga bort smutsen. 

Tyvärr är inte smutsen det enda som försvinner när du gnuggar med skjortärmen. Ditt kikarsikte har i de allra flesta fall ytbehandlingar för att öka ljusgenomsläpp, förenkla vattenavrinning m.m. Just denna ytbehandlingen är ömtålig och ifall det ligger lite smuts på linsen som du sedan gnuggar runt med din smutsiga skjorta på så är den sannolikt skadad. För min del känns det lite onödigt att köpa ett fint kikarsikte och sedan skrubba bort en del av det man betalade för....

Rengöring av kikarsiktet på passet (undvik i möjligaste mån) 

Ifall du verkligen behöver göra rent kikarsiktet i skogen så rekommenderar vi en linspenna. De flesta linspennor har en liten borste på ena sidan och en bit microfiberduk i andra änden. Så länge linspennan är fräsch och ren så kommer den att göra rent siktet på ett sätt som du duger för jakt alla dagar i veckan. I vanliga fall brukar vi prata mycket om att man får vad man betalar för, linspennor är faktiskt lite av ett undantag. Köp hellre tre billiga än en dyr, allt eftersom du använt linspennan ett par gånger eller råkat smutsa ner den så släng den och använd en ny. En linspenna är perfekt att ha i fickan eller ryggsäcken vid all jakt där en kikare eller ett kikarsikte är med.


Exempel på linspenna:

Riktig rengöring av kikarsiktet hemma 

Att ett kikarsikte kan och skall vara ett högpresterande optisk redskap vet de flesta, men det är lätt att glömma att du bara får ut all prestanda du betalt för när linserna är rena. Nedsmutsning sker dessutom oftast gradvis vilket gör att försämringen ibland inte märks förrän man gjort rent siktet.

Steg 1: 

Rengör linserna på objektivet och okularet med hjälp av en borste med mjuka borst alternativt blås försiktigt rent linserna med en blåsbälg för optikrengöring alternativt luftspray på burk ifall det finns tillgängligt. Använd inte munnen för att blåsa eftersom du då smutsar ner ännu mer.

Steg 2:

Polera linserna försiktigt med en helt ren microfiberduk. Var noga med att duken inte är smutsig eller att duken smutsas ned vid kontakt med vapnet eller ytor runt linserna. När du använder microfiberduken så titta noga att inte smuts som legat mot tuben av okularet eller objektivet har frigjorts och åker med runt i din microfiberduk. Om smuts som legat i kanten kommit loss så blås försiktigt bort det enligt steg 1 och börja om, kontrollera även att putsduken är helt ren. Lägg inte för stort tryck på ytan utan upprepa istället rörelsen.

I de flesta fall är linserna på kikarsiktet vid det här laget helt rena och fria från smuts. Ifall det sitter envisa vattenfläckar eller andra fläckar som kräver rengöringsmedel så rekommenderar vi att man i första hand använder rengöringsmedel som är rekommenderade av tillverkaren till kikaren eller kikarsiktet. Alla ytbehandlingar är individer och den enda som riktigt kan råda är tillverkaren. 

De flesta gångerna efter en rengöring blir det en aha upplevelse när man sedan tittar igenom kikaren eller kikarsiktet. Smuts byggs upp gradvis och man vänjer sig.

Rengör gärna ofta, dels för att hålla linserna rena och även för att förenkla rengöringen.

Handla tryggt

certifierad ehandel   Trygg E-Handel

klarna logo white

 

postnord logo footer

Om Oss

Om oss
Kontakta oss
Våra köpvillkor
GDPR Policy

Org. nummer: 556969-9845
Momsreg. nr / VAT nr: SE556969984501
Bankgiro: 251-2358
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Nyhetsbrev

Ta del av våra kampanjer!

Västra Rågdalsvägen 21
434 99 KUNGSBACKA
Kundtjänst: 0300-323 400
(Helgfriga vardagar 07:00-16:00)

Webbsida av Joomlaproffs.se