Kundtjänst: 0300-323 400 öppet helgfria vardagar 07-16

Filter Ljuddämpare

  • Filter Ljuddämpare

Ljuddämpare för jakt

Vad kännetecknar en bra ljuddämpare för jakt? 

Den frågeställningen beror på användaren, hur och vad ljuddämparen skalll användas till. Vi försöker ge er några bra punkter att fundera kring i valet av ljuddämpare. 

Hur mycket ljuddämpning vill du ha?

Den frågan har bara ett svar vid första anblick; maximalt. Självklart vill man ha så mycket ljuddämpning som möjlligt, eller? Nja är väl det raka svaret. Receptet för maximal ljuddämpning är ganska enkelt, så stor volym och lång bygglängd som möjligt ger maximal ljuddämpning. Då blir det inte lika attraktivt att dämpa maximalt längre. Ljuddämparen blir väldigt stor, klumpig och försämrar balansen. Lösningen blir oftast en kompromiss. Exempelvis RCC har stort fokus på maximal ljuddämpning i ett så smidigt paket som möjligt. Man skall kunna bedriva en rörlig jakt och ha bra balans i vapnet vid skytte, då får ljuddämparen inte bli alltför stor men samtidigt tillräckligt stor för att kunna ge en effektiv ljuddämpning.

Hur mycket en ljuddämpare dämpar vore suveränt att ha som ett jämförbart mått, tyvärr så är det inte fullt enkelt. Det finns helt enkelt inte en industristandard för mätning av ljudet och uppgifter från tillverkare kan alltså inte jämföras sida vid sida. En del jakttidningar har genom åren gjort tester i samma vapen, med samma ammunition, mätt med samma utrustning på samma sätt och med samma omgivande miljö. I det fallet får man helt jämförbara tester och kan utläsa vilken dämpning de olika ljuddämparna ger vid praktisk jakt. 

dB skalan är inte helt enkel att tolka och utläsa. Det man kan säga är att ljud fördubblas vid var 3:e decibel i ökning. Dock är inte det samma som örat uppfattar, örat uppfattar en fördubbling av ljudet vid en ökning på 10dB. I praktisk användning så kan alltså cirka 3dB i skillnad acceptabelt om man väljer mellan två ljuddämpare där en är lite för stor och en har rätt format. I vårt fall så hade vi gått på ljuddämparen som passar bäst ur användnings och storleksperspektiv.

Kaliber och ljuddämpare

Det är stor skillnad att dämpa en 308W jämfört med en 30-06. Trots att de båda kalibrarna ofta delar kula och kulvikt så innehåller hylsan väldigt olika mycket krut. En 308W är betydligt lättare att dämpa och en 30-06 kräver lite större ljuddämpare för att ta ned smällen på samma nivå som en 308W. 

Modulär uppbyggnad av ljuddämpare

Något som fler och fler tillverkare av ljuddämpare för jakt erbjuder är en modulär uppbyggnad, man kan helt enkelt byta frontar och få olika mängd dämpning med olika fronter. Just fronterna är licensfria och kan köpas som lösa tillbehör. Man kan då i princip ha olika ljuddämpare vid olika jaktformer och skytte.

Fördelar med ljuddämpare vid jakt och skytte

• Minskad rekyl, ca. 30% av rekylen försvinner med en ljuddämpare.
• Förbättring av precision, pipan får ofta mindre rotation samt skytten en bättre rekylupptagning vilket påverkar träffbilderna positivt i de flesta fall.
• Minskad eller utraderat mynningsflamma, vid jakt i mörker kan mynningsflamman ställa till det. Det mesta av krutgaserna bränns i ljuddämparen och man får därför inte en mynningsflamma.

Handla tryggt

certifierad ehandel   Trygg E-Handel

klarna logo white

 

postnord logo footer

Om Oss

Om oss
Kontakta oss
Våra köpvillkor
Returformulär
Reklamation

Org. nummer: 556969-9845
Bankgiro: 251-2358
Swish: 1233005113
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Nyhetsbrev

Ta del av våra kampanjer!

Västra Rågdalsvägen 21
434 99 KUNGSBACKA
0300-323 400

Webbsida av Joomlaproffs.se