Jaktpilbåge

Jaktpilbåge

Jaktpilbågar för jakt och skytte, moderna jaktpilbågar har en prestanda och precision som aldrig tidigare kunnat uppnås. En modern compoundbåge för bågjakt är kort, kompakt och mycket kraftfull. Eftersom den har en let off effekt vid full dragning är den inte heller speciellt tung att hålla i uppspännt läge jämfört med en recurve eller långbåge. Det är helt enkelt pilbågar som är skapade för jakt och jaktskytte.

Vad är en compundbåge?

En compoundbåge ser annorlunda ut än en traditionell långbåge eller recruvebåge. Den är kortare och har fler strängar samt ett "hjul" i vardera änden. Hjulen är det som ger funktionen, hjulen på en compoundbåge är inte runda utan har en profil, det ger att man får en topp när bågen dras upp i uppspänt läge, när man spänner en compundbåge så är det trögt fram tills ungefär 20% ifrån max uppspänt läge. När man kommer till uppspänt läge försvinner nästan motståndet eftersom hjulen har förändrat läge, det ger att man kan hålla en compoundbåge spänd under en betydligt längre tid än en traditionell pilbåge. Just att kunna hålla en båge spänd är väldigt viktigt för en jaktpilbåge eftersom viltet skall vara i rätt läge och man skall ha god tid på sig att placera sitt skott. 

Ett enkelt sätt att förklara dragmotståndet är att en jaktpilbåge ofta kan ha mellan 50-80 lbs kraft. Med en traditionell jaktpilbåge så håller man därför 50-80lbs (22-35kg) uppspänt mellan sina armar, det är inte många som kan göra det och samtidigt placera ett välriktat skott med högsta precision när de behövt hålla bågen spänd en viss tid. Tack vare compoundbågens funktion så försvinner cirka 70-80% i en så kallad Let Off effekt när man nått fullt uppspänt läge, man håller därför bara cirka 6-10 kg uppspänt, det ger en väldigt stor skillnad i praktisk användning.

jaktpilbåge compound

Vilket dragkraft skall ha en jaktpilbåge ha?

Den stora majoriteten av jaktpilbågar har cirka 40 till cirka 80 lbs i kraft. Större vilt kräver givetvis större kraft men man skall som skytt klara av att dels spänna bågen på ett precist sätt samt hålla bågen spänd under tiden förberedelserna för skottet görs. Det kan även vara så att skottet tas från knästående, sittande eller med en stor vinkel ifrån ett träd, det ger också helt olika förutsättningar än vid perfekta förutsättningar hemma på gräsmattan. Ifall man är nybörjare så bör man börja med en mindre dragkraft. Att kunna göra kontrollerade dragningar ger möjlighet att träna teknik och mängdskytte vilket är oerhört viktigt. En 40-50lbs båge kan vara perfekt för en normaltstark man som är nybörjare och är dessutom alldeles tillräckligt för rådjur eller annat småvilt även om mer kraft givetvis är bättre. De flesta jaktpilbågarna av god kvalitet ligger mellan 40-70lbs och erfarna jägare använder oftast 60-70 lbs men det är inte rätt att börja med en 70 lbs compoundbåge, dels lär ingen nybörjare kunna dra den även om man är vältränad och sedan blir det ingen bra teknikträning. Ungdomar och kvinnor behöver ofta gå ned ytterligare i dragvikt för att kunna träna och skjuta på ett effektivt sätt.

De flesta moderna jaktpilbågar kan ställa dragkraften, vissa kan justera ett intervall runt 10 lbs medans andra kan justera betydligt mer. Ifall du hittar en båge som ligger kring 70 lbs i max dragkraft som kan justeras ned till 2-30 lbs eller mer så kan det vara en perfekt jaktpilbåge att börja med. Börja att öva på lägre dragkrafter och arbeta uppåt när din skytteteknik utvecklats samt dina muskler vant sig vid rörelsen. Glöm inte att pilarna behöver bytas ut allt eftersom du ökar i dragkraft eftersom de annars kommer att få en för låg spine. Läs mer under pilar.

Vilken draglängd har jag?

Draglängden är en av de viktigaste egenskaperna att få rätt vid beställning. Förenklat kan man mäta draglängden genom att sträcka ut sina armar fullt mäta mellan fingerspetsarna. Dividera din uppmätta längd i tum (/2.54mm) och du har då din längd i tum. Tag sedan ditt mått dividerat med 2.5 för att få ut en draglängd. En felaktig draglängd ger en pilbåge som knappt går att skjuta med, var noga vid uppmätning!  

draglängd jaktbilåge

Skall jag ha höger eller vänster båge? Ögondominans

Valet av vänster eller högerbåge görs inte utifrån vilken arm som man har mest styrka i. Valet grundas utifrån vilket av dina ögon som är dominant. Ifall ditt högeröga är dominant skall du ha en högerbåge. Det blir i praktiken en jaktbåge som hålls i vänsterhanden där man drar upp bågens sträng med högerarmen. Det blir då högerögat som siktar.

Många hagelskyttar har redan analyserat ögondominansen men ifall man inte testat detta så kan båda händerna sättas samman så att det bildas en triangel mellan där tummarna och pekfingrarna möts. Titta på ett litet föremål på avstånd, placera triangeln så att föremålet syns, blunda sedan med vänster respektive höger öga. Det öga som fortfarande ser föremålet är det dominanta. 

ögondominans jaktpilbåge

Vilken utrustning följer med?

Alla tillverkare levererar med olika tillval. På ett eller annat sätt behövs följande tillbehör monterade på själva jaktpilbågen för att du skall kunna börja skjuta.

• Sikte
• Peep till sikte 
• Pilhylla / Pilstöd
• Bågrem
• Nockläge och Loop till avtryckare
• Stabilisator, denna är inte ett krav men hjälper skyttet och dämpar ofta ljudet. Ett bra tillbehör att vänja sig vid tidigt.

Utöver tillbehören ovan så krävs det avtryckare för dig som skytt. Avtryckaren används dels för att skjuta iväg pilen men även för att spänna upp bågen.

Vi erbjuder alla de olika tillbehören som krävs för en väl fungerande jaktpilbåge men vissa tillverkare erbjuder redan vissa eller många av tillbehören i leveransen av jaktpilbågen.

Har du frågor om ditt köp av jaktpilbåge? Tveka inte att kontakta oss för mer information eller hjälp!

Handla tryggt

certifierad ehandel   Trygg E-Handel

klarna logo white

 

postnord logo footer

Om Oss

Om oss
Kontakta oss
Våra köpvillkor
Returformulär
Reklamation

Org. nummer: 556969-9845
Bankgiro: 251-2358
Swish: 1230457143
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Nyhetsbrev

Ta del av våra kampanjer!

Västra Rågdalsvägen 21
434 99 KUNGSBACKA
Läs om öppettider här

Webbsida av Joomlaproffs.se

Semester 2021

Även e-handlare har semester!

Under veckorna 28, 29, 30 och 31 så har vi begränsad bemanning. Vi har därför inte samma möjlighet att svara i telefon. Vi ber er att under semesterperioden maila oss på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. med frågor. 

Beställningar skickas ut 2-3 gånger i veckan istället för dagligen och det kan därför bli någon extra dags leveranstid. 

Vi önskar alla våra kunder och återförsäljare en riktigt trevlig sommar!