Bågjakt

Bågjakt

Bågjakten är närmare än någonsin att bli en ny och tillåten jaktform i Sverige. Sedan 2017 så har Svenska Jägareförbundet tagit beslut på att arbeta för att införa bågjakt som en erkänd jaktform. Svenska Jägareförbundet har samlat in statistik och data från länder där bågjakt är tillåtet såsom USA, Finland, Danmark för att nämna några. Just nu görs en utredning av Svenska Jägareförbundet med ett detaljerat regelverk som bland annat skall omfatta hur en bågjägarexamen skall se ut, vilka vilt som skall jagas och hur jakten skall gå till på ett etiskt och korrekt sätt.

Vi på Netjakt har följt bågjakten i USA under flera år med stor fascination och kan inte annat än att välkomna jaktformen, det ställer mycket höga krav på jägaren men kan samtidigt ge ett mycket utmanande och jaktetiskt bra jaktsätt. Dagens compoundbågar för jakt är oerhört kraftfulla med extremt hög precision. De kräver dock träning och kunskap för att kunna leverera fällda vilt på ett bra och jaktetiskt sätt. Förutom skyttet så är avståndet av stor vikt och beroende på hur reglerna kommer att se ut i Sverige så är det inte orimligt att normala skotthåll kan hamna kring 20-40 meter. Förutom skyttet så krävs det även att man skall kunna komma in väldigt nära på djuren utan att bli upptäckt. Helt klart en spännande jaktform att se framemot!

Vi hoppas att många blir intresserade av bågjakten och vill börja träna redan nu för att lära sig lite om bågskytte och tekniken. 

Vilken utrustning krävs?

Förutom den självklara pilbågen så krävs det en del tillbehör för att komma igång. Här finns en enkel genomgång av de första komponenterna så behövs. 

Jaktpilbåge

Just pilbågen för bågjakt är ganska självklar, den absolut vanligaste typen av pilbågar för bågjakt är så kallade Compoundbågar, förenklat kan man säga att de har rullar i vardera ändar, rullarna är inte runda utan ovala. Eftersom de är ovala så får men en del i draglängden som tack vare ovaliteten ger ett mycket litet motstånd. En compundbåge är precis lika tung att spänna som alla pilbågar men de sista 10-20% av draglängden så försvinner mellan 70-80% av (Let-Off) motståndet. Detta medför att man kan hålla bågen spänd under en längre tid utan allt för stor fysisk utmaning. Man kan då i lugn och ro vänta på ett skottläge en betydligt längre tid med bågen spänd. Förutom Let off effekten så är även compund bågarna betydligt kortare och smidigare för jakt, ingen lång pilbåge man skall ta sig igenom ris och grenverk med. 

jaktbage

Sikte till jaktpilbåge

Beroende på vilken jaktbåge du tittar på så kan det ingå ett sikte eller så behöver det köpas till som tillbehör. Siktet påminner inte alls om ett kikarsikte utan är oftast en stor ring med flera pins i olika höjd. Med hjälp av träning och inskjutning så lär man sig vilken av pinnarna som är rätt för vilket avstånd. Det är helt enkelt riktmedel för ballistisk kompensation. En avståndsmätare är helt klart viktigt om man inte har väldigt bra koll på avstånden i området man jagar. Det finns även belysta sikten där spetsen på pinnarna lyser för jakt i mörk omgivning. Beroende på mängden pinnar så varierar avstånden på inställningen men vanliga exempel kan vara att en pinne gäller för skytte mellan 20-25 och nästa 25-30 och så vidare.

sikte

Peep till sikte

På strängen sätts en ring som blir ditt sikthål som skall tittas igenom till siktet. Peepen sätts genom att strängen delas och när bågen är spänd med korrekt anläggning så sitter peepen precis framför ditt öga, igenom det runda hålet i peepen skall man sedan se rätt pinne i siktet för avståndet och där man vill träffa på målet. En liten och kan tyckas obetydlig pryl som alltså är av stor vikt.

peep

Avtryckare / Releaser

När det är dags att skjuta så används en releaser till compounbågar. Man spänner alltså inte bågen med fingrarna som Robin Hood brukade göra utan med en modern compoundbåge för jakt så har man en releaser, de finns i lite olika utföranden men de vanligaste för jakt är en handledsmodell med pekfingeravtryckare. Mycket förenklat kan man säga att man har på sig en rem som spänns runt handleden, en krok griper sedan runt strängen (via en String loop) på jaktbågen och när man spänner bågen så blir hela belastningen på handleden istället för fingrarna. Mer kraft, kontroll och mindre ansträngning. På releasern finns en liten avtryckare, ungefär som på ett gevär som trycks med hjälp av exempelvis pekfingret. Förutom pekfingeravtryckaren finns även tumavtryckare för jaktbågar. Dessa hålls löst i handen och används ofta vid precisionsgrenar inom bågskytte.

releaser

Bågrem

I skottet låter man pilbågen falla ur handen, för att inte din nya fina jaktbåge skall landa rakt i gruset så har man en bågrem som sitter runt pilbågen och sedan handleden. När pilbågen sedan i skottet rullar ur din hand så hänger den i bågremmen över din handled. Korrekt bågskytte görs med ett öppet grepp för att förhindra att pilbågen vobblar vid siktning.

bagrem

Stabilisatorer

En stabilisator används för att stabilisera din jaktbåge i skottögonblicket. Förutom att den stabiliseras så är även många stabilisatorer uppbyggda med en vibrationsdämpande material som tar bort ljudet från pilbågen. 

stabilisator

Pilar och spetsar

Pilar och spetsar krävs givetvis för att kunna skjuta pilbåge. Vid jakt används så kallade jaktspetsar som kan variera lite i utseende, gemensamt så har de mer eller mindre alltid rakblad som skär i målet. Vissa öppnas extra vid träff för att spara energi i luften. En vanlig jaktspets kan ofta öppna runt 1.5-2" vilket är cirka 33-50mm., lägg därtill att det ofta är i tre riktningar så kan man förstå att det är en oerhört stor sårkanal som rivs upp i djuret. Viktigt är att träna med samma typ av vikter och egenskaper i en pil som används vid skytte som man tänkt använda för jakt. Detta för att kunna ha samma förutsättningar med sikte och avstånd. Vi beskriver pilar och spetsar mer på sidan för pilar.

Skjutmål

Skjutmål, behövs ett speciellt? Ja det gör det, pilarna är relativt dyra och vid skytte i ett hemmagjort skjutmål har du goda förutsättningar att skada och förstöra pilarna. Med den kraften som är i dagens compoundbågar är det väl investerade pengar att köpa ett bra skjutmål som tar hand om dina dyrbara pilar. 

skjutmal2

Ifall ni vill ha information om hur ni skall komma igång, kontakta oss för rådgivning och hjälp!

 

Handla tryggt

certifierad ehandel   Trygg E-Handel

klarna logo white

 

postnord logo footer

Om Oss

Om oss
Kontakta oss
Våra köpvillkor
Returformulär
Reklamation

Org. nummer: 556969-9845
Bankgiro: 251-2358
Swish: 1230457143
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Nyhetsbrev

Ta del av våra kampanjer!

Västra Rågdalsvägen 21
434 99 KUNGSBACKA
Läs om öppettider här

Webbsida av Joomlaproffs.se

Semester 2021

Även e-handlare har semester!

Under veckorna 28, 29, 30 och 31 så har vi begränsad bemanning. Vi har därför inte samma möjlighet att svara i telefon. Vi ber er att under semesterperioden maila oss på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. med frågor. 

Beställningar skickas ut 2-3 gånger i veckan istället för dagligen och det kan därför bli någon extra dags leveranstid. 

Vi önskar alla våra kunder och återförsäljare en riktigt trevlig sommar!