Test Vortex Viper PST 6-24x50 FFP EBR 1 - MRAD

Vi har under nästan ett helt år haft nöjet att testa Vortex Viper PST 6-24x50 FFP med deras mycket fina skytteriktmedel EBR 1 - MRAD.  Direkt när vi öppnade kartongen fick vi en mycket bra känsla av kvalitet och finish. Vi slogs omgående av hur bra targetrattarna kändes i varje klick, överlag är känslan i siktets targetrattar, parallaxjustering och zoom mycket bra för ett sikte i sin prisklass. 

 

  

Vid första anblick blev vi lite besvikna på optiken, dels berodde detta säkert på att kikarsiktets mekaniska egenskaper är långt mycket bättre än man kan förvänta sig på ett kikarsikte i denna klassen. Förväntningarna blev kanske därmed orimligt höga ifall man skall vara ärlig.

Vi testade två kikarsikten samtidigt bredvid varann på bana och ett störande fenomen var att vi i ena kikaren kunde se våra träffbilder på 300 meter relativt klart medans man i det andra i bästa fall endast kunde ana dem. Detta hade aldrig upptäckts eller känts som ett skärpeproblem ifall vi inte haft siktena uppställda bredvid varann samtidigt. Skillnaden i skärpa var oerhört liten men den kunde urskiljas med ögat vilket förvånade oss en aning.

Med i leveransen kommer en mängd shimsplattor som skall användas till nollning av siktet (Vortex CRS Zero Stop funktion) efter inskjutning på önskat nollavstånd. Vi valde att skjuta in siktena på hundra meter och sedan använda shimsen för att skapa en nollpunkt, eftersom siktet även användes vid jakt var det en mycket skön känsla att med säkerhet veta att siktet användes på inskjutet håll och inte ett varv (på targetratten) över eller under inskjutet avstånd. CRS funktionen och trackingen i rattarna kändes helt pålitliga. Vid växlande skytte mellan 100 till 200 till 300 meter och sedan tillbaka till 100 meter igen kunden ingen förändring i träffbild uppfattas även om det upprepades mängder av gånger.  

I filmen nedan beskriver Vortex själva sin CRS funktion. 

 

EBR 1 - MRAD Riktmedel 

 

EBR 1 - MRAD riktmedlet är baserat på millirads vilket är direkt översättningsbart till metriska skalan, ett klick ger därför en centimeters träfflägesändring på 100 meter. Det är väldigt skönt att slippa tänka i MOA där 1/4 dels MOA på 100 meter ger cirka 7mm träfflägesändring. EBR 1 - MRAD är kanske inte mitt förstahandsval vid jakt, det är rejält med information i siktet och prioritet ligger inte på snabba skott i jaktsituationer, riktmedlet är dock inte utvecklat för jakt även om det duger utmärkt till det.


Ifall storleken på målet är känt så kan avståndet till målet räknas fram med hjälp av riktmedlet, detta är givetvis mycket användbart vid fältskytte och jakt på långa håll. Eftersom riktmedlet är medförstorande kan beräkningen göras på samtliga förstoringar till skillnad från ett sikte i andra fokusplanet (SFP).

Okular med förstoringsvred samt belysningsinställning:


 

Svaghet

Som vanligt finns det alltid någon svaghet och i detta fallet så är det belysningsfunktionen. Ifall inte hatten på belysningsratten som håller batteriet på plats skruvas åt mycket hårt kommer inte belysning att fungera tillförlitligt. Vid en snabb googlesökning så kunde man snabbt utläsa att vi inte var de enda som haft problem med samma fenomen.  Belysningen har inte heller en "auto-off" funktion som de flesta moderna kikare har utan glöms belysningen på när bössan åker in i vapenskåpet så lär batterierna vara slut nästa gång den kommer ut igen.

Avslutningsvis kan vi varmt rekommendera ett sikte ur VIPER PST serien, hög kvalité och känsla i förhållande till priset. Siktena användes på olika håll under en längre tid och repebiliten i höjd och vindreglering var total. 

Informationsfilm från Vortex om Viper PST serien

 

 

Reklamfilm från Vortex

 

 

 

 

 

Handla tryggt

certifierad ehandel   Trygg E-Handel

klarna logo white

 

postnord logo footer

Om Oss

Om oss
Kontakta oss
Våra köpvillkor
GDPR Policy

Org. nummer: 556969-9845
Momsreg. nr / VAT nr: SE556969984501
Bankgiro: 251-2358
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Nyhetsbrev

Ta del av våra kampanjer!

Västra Rågdalsvägen 21
434 99 KUNGSBACKA
Kundtjänst: 0300-323 400
(Helgfriga vardagar 07:00-16:00)

Webbsida av Joomlaproffs.se

Netjakts nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

- Ta del av unika erbjudanden.
- Nyheter 1-2 gånger per månad.

Netjakt AB lämnar aldrig ut dina personuppgifter i marknadsföringssyfte! Du kan när som helst avsluta prenumerationen.